Ludovic Orban și Nicolae Ciucă, fost prim-ministru, respectiv fost ministru al Apărării în perioada pandemiei de COVID-19, au declarat luni, 30 ianuarie, că nu știau despre modul în care Romarm a făcut achiziții între anii 2020 și 2021, subiect ajuns pe masa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Nicolae Ciucă, acum prim-ministru, a transmis, la finalul unei ședințe a grupului parlamentar PNL, că nu a primit semnale în mandatul petrecut în fruntea MApN despre posibile nereguli în ceea ce privește achizițiile din timpul stării de urgență.
„În această perioadă am reuşit doar să citesc informaţia din presă şi am discutat la nivelul instituţiilor, cerându-le să pună la dispoziţie toate documentele necesare pentru derularea cercetării penale, astfel încât cei responsabili şi toţi cei care încalcă legea să plătească”, a spus premierul, citat de Agerpres.
Fostul premier Ludovic Orban a vorbit și despre relația sa cu Victor Pițurcă, dar a menționat că nu a mai „comunicat” cu fostul selecționer al echipei naționale „de ani de zile”.
„Dacă a distribuit măști neconforme în spitale din subordinea Ministerului Apărării trebuie să dea răspunsuri ministrul Apărării, cei care s-au ocupat de managementul unităților sanitare din zona MApN și managerii unităților spitalicești. Chiar nu am știința, am spus foarte clar, oricine a încălcat Legea, oricine a încercat să profite de pandemie astfel încât să obțină câștiguri ilegale sau nu a distribuit măști în conformitate cu standardele de calitate trebuie să fie anchetat și pedepsit dacă a încălcat Legea”, a declarat actualul președinte al partidului Forța Dreptei, în cadrul unor declarații de presă acordate la Parlament.
În schimb, Marcel Ciolacu, șeful PSD, partid aflat în opoziție în anii 2020-2021, a transmis că nu va fi singurul caz de corupție legat de achizițiile din timpul pandemiei de COVID-19.
„PSD a trecut prin Parlament o cerere către Curtea de Conturi (…) unde erau elemente evidente că în timp ce noi toți am stat în case, unii au făcut averi și nu au fost impozitați, cu toate că au fost venituri excepționale (…) Mă bucur că încet, încet, începem să aflăm adevărul și am încredere totală în magistrații implicați în aceste cazuri. Cred că nu va fi un singur caz”, a spus președintele PSD, în timpul unei conferințe de presă susținute în Sinaia.
Directorul Romarm și Victor Pițurcă, reținuți de DNA
Gabriel Țuțu este acuzat de DNA că, în calitate de director al Romarm, pe fondul pandemiei de coronavirus, ar fi încheiat în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021 cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania statului, două contracte ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.
Conform procurorilor, Romarm ar fi fost prejudiciată cu cu 8,64 milioane lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii”, Gabriel Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin