Ce afecţiuni grave pot ascunde durerile de capDurerile de cap pot avea cauze uzuale, dar pot ascunde ╚Öi afec╚Ťiuni grave, precum tumorile cerebrale, mai ales daca dureaza pe o perioada mai lunga de timp si sunt insotite si de alte simptome, precum confuzie sau incapacitatea de a realiza activitati simple.

├Än func╚Ťie de m─ârime ╚Öi localizare, aceste leziuni pot afecta func╚Ťiile sistemului nervos ÔÇô de la aten╚Ťie, vorbire ╚Öi mers, la generarea g├óndurilor, ac╚Ťiunilor, st─ârilor ╚Öi emo╚Ťiilor.

“├Än ╚Ťara noastr─â, tumorile cerebrale maligne ├«nregistreaz─â o inciden╚Ť─â de 0,07% din totalul cazurilor de cancer, ceea ce ├«nseamn─â aproximativ 1.400 de cazuri noi, anual. Vestea bun─â este c─â medicina a evoluat, iar tumorile cerebrale, benigne sau maligne, pot fi ├«ndep─ârtate. Interven╚Ťia chirurgical─â este, deseori, prima op╚Ťiune terapeutic─â.”, a spus Robert Clement, medic specialist neurochirurgie.

Tumorile cerebrale, din fericire, sunt tumori rare. Ultimele statice ale OMS arat─â c─â tumorile au inciden╚Ť─â cele benigne de aprox. de 14% la mia de locuitori, iar cele maligne de 7% la mia de locuitori.┬á

Exist─â mai multe tipuri de tumori cerebrale ÔÇô primare, care se dezvolt─â ├«n creier sau secundare, care au ca punct de plecare un alt organ, dar care fac metastaze in creier. De asemenea, acestea se ├«mpart ├«n benigne ╚Öi maligne.

“Diferen╚Ťa cea mai important─â ├«ntre cele maligne ╚Öi cele benigne este faptul c─â ├«n cazul tumorilor cerebrale cele maligne, ├«n acest moment, nu sunt curabile. Tumorile benigne sunt tumorile care au tratament, ├«n general, exclusiv chirurgical, cu mici excep╚Ťii, la care se adaug─â proceduri de radiochirurgie.”, a mai spus┬áRobert Clement, medic specialist neurochirugie.

“Tumorile cerebrale maligne apar╚Ťin de acea categorie de leziuni tumorale care au un prognostic mai prost ╚Öi se diferen╚Ťiaz─â mult mai mult de ╚Ťesutul cerebral normal.”, a spus ┼či┬áAlexandru Cristescu, medic primar neurochirugie.

De asemenea, tumorile canceroase se dezvolt─â mai rapid ╚Öi invadeaz─â agresiv ╚Ťesutul ├«nvecinat. ├Än schimb, de╚Öi tumorile cerebrale benigne au o evolu╚Ťie mai lent─â, uneori, pot fi nevoie de mai multe interven╚Ťii.┬á

“Sunt leziuni care se localizeaz─â ├«n anumite zone, extrem de dificil de abordat ╚Öi a c─âror rezec╚Ťie poate s─â fie limitat─â ╚Öi atunci acea tumor─â poate s─â revin─â ╚Öi s─â necesite o alt─â opera╚Ťie, ca ├«ntr-o tumor─â malign─â.”, a mai spus medicul Alexandru Cristescu.

Localizarea poate fi o provocare și în cazul tumorilor maligne.  

“Uneori, aceste tumori sunt localizate exact ├«n acele centre importante De exemplu, o tumor─â cerebral─â care se afl─â ├«n aria vorbirii ╚Öi va trebui ├«n timpul interven╚Ťiei chirurgicale s─â ├«l trezim pe pacientul, s─â comunic─âm cu el┬á╚Öi s─â indentific─âm locurile sigure ╚Öi cele mai pu╚Ťin sigure, care pot s─â ├«i dea probleme postoperatorii.”, a mai spus┬á medicul.

Printre primele simptome care pot să apară în cazul unei tumori cerebrale se numără durerile de cap, depresia și anxietatea, confuzia și schimbările vizibile de personalitate.

Care sunt metodele de tratament?

“Metodele de tratament sunt destul de complexe ╚Öi de regul─â implic─â necesitatea unei interven╚Ťii chirurgicale.”, mai spune┬áAlexandru Cristescu.

“Cadrul ├«n care se desf─â╚Öoar─â interven╚Ťia chirurgical─â este unul bine stabilit, precis dinaintea interven╚Ťiei. Progresele tehnologice au adus un mare beneficiu datorit─â faptului c─â permite o etapizare ╚Öi o mai bine structurare interven╚Ťiei chirurgicale, care se traduce ├«ntr-o eficien╚Ť─â ╚Öi o siguran╚Ť─â sporit─â pentru pacien╚Ťi.”, mai spune┬áRobert Clement.

╚śi ├«n cazul tumorilor cerebrale, medicii neurochirurgi sus╚Ťin c─â interven╚Ťiile minim invazive au o mul╚Ťime de beneficii. Prin impactul mai mic pe care il au la nivelul organismului, riscurile sunt mult scazute, iar recuperarea este mai rapida.

În primul rând, sunt cele legate de riscurile asociate și mă refer aici la riscuri de sângerare sau riscuri neurologice prin limitarea deranjului care se produce.

Ce presupune recuperarea?

“Pacien╚Ťii se recupereaz─â mai rapid. Deranjul acela opertaor pe care noi ├«l facem ├«n timpul unui rezec╚Ťii chirurgicale este minimizat la maximum, prin faptul ca pacien╚Ťii s├óngereaz─â mai pu╚Ťin, au dureri mai pu╚Ťine post-operatorii ╚Öi senza╚Ťia pacientului este c─â nu a fost operat de multe ori, am pacien╚Ťi care m─â ├«ntreab─â dac─â i-am operat cu adev─ârat sau doar i-am anesteziat.┬á

Lu├ónd ├«n calcul factorii de risc, o bun─â preven╚Ťie ├«nseamn─â limitarea expunerii la radia╚Ťii inutile ╚Öi evitarea factorilor de risc cu poten╚Ťial cancerigen, cum ar fi poluarea, fumatul ╚Öi consumul excesiv de alcool.

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
1
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Salarii incredibile pentru angaja╚Ťii de la Parlament. Doar sporurile sunt c├ót un salariul minim!

Urmatoarea stire

Pilotul Carlos Sainz s-a retras de la Dakar-2023,…

Stiri pe aceeasi tema