Un grup civic din Cluj-Napoca strânge dovezi juridice pentru a forța autoritățile să își revizuiască planurile obligatorii de reducere a zgomotului și a poluării, după ce, susțin ei, proiecțiile privind numărul de curse aeriene care vin sau pleacă de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” a fost depășit cu aproape 400% în 2023.
Clujenii își reclamă dreptul la odihnă și arată că 80% din cursele de noapte, care au decolat de la Cluj în urmă cu o lună, în iulie, au folosit un culoar de zbor aflat peste oraș, cu toate că ar fi trebuit să recurgă la această soluție numai în situații excepționale impuse de siguranța traficului aerian.
De fapt, în documentele tehnice adoptate, aeroportul și-a asumat un procent de doar 10% din zborurile nocturne peste oraș.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Dar nu doar poluarea fonică este problema. Ci și impactul major al arderii de combustibil, la înălțime mică, de către avioanele de tip Airbus, care survolează aglomerația urbană. Membrii grupului de Facebook „Nu ne mai zburați somnul”, care monitorizează traficul aerian de la Cluj și calitatea aerului, susțin că doar în iulie 2023, doar pentru decolare și doar pe direcția peste oraș, au fost emise aproape 1.700 de tone de dioxid de carbon (CO2).
„E ca și când cineva din aer ți-ar arunca în cap 80 de camioane cu cenușă, doar că e CO2 și alte noxe. Sau ca și când 1.1 de milioane de mașini Volkswagen Golf 2.0, că tot ne plac mărcile nemțești, care ar traversa Cluj-Napoca de la Est la Vest, pe toată distanța orașului de 12 km, încontinuu timp de o lună. Conform spuselor administrației locale, parcul nostru de mașini are undeva la 170.000 de mașini. Faceți dv. un calcul! Cât de mult ne luptăm să venim cu mașini electrice, hybrid, să limităm intrarea în oraș și alte soluții! Dar dacă cineva îți aruncă lunar camioane de cenușă în cap, n-avem nicio problemă cu chestia asta!”
Vasile Ruscovan, activist civic și om de afaceri, membru „Nu ne mai zburați somnul”
O prognoză a Agenției Europene de Mediu din octombrie anul trecut arată că cele mai mari creșteri ale gazelor cu efect de seră în Europa până în 2030 vor veni din sectorul aviației. Aviația a fost în mod particular afectată de restricțiile din perioada pandemiei de COVID-19, astfel că emisiile aviației internaționale au scăzut cu 58% în 2020, față de 2019. Dar scăderea emisiilor a fost temporară.
În Europa, activitatea de trafic aerian a crescut cu 22% în 2021, iar numărul zborurilor era așteptat să revină, până în 2023, la nivelurile din 2019. În Cluj-Napoca, revenirea la traficul aerian dinainte de pandemie s-a petrecut chiar mai…