Ce aer respirăm în urma creșterii traficului aerian peste Cluj-Napoca


Un grup civic din Cluj-Napoca strânge dovezi juridice pentru a forța autoritățile să își revizuiască planurile obligatorii de reducere a zgomotului și a poluării, după ce, susțin ei, proiecțiile privind numărul de curse aeriene care vin sau pleacă de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” a fost depășit cu aproape 400% în 2023.

Clujenii își reclamă dreptul la odihnă și arată că 80% din cursele de noapte, care au decolat de la Cluj în urmă cu o lună, în iulie, au folosit un culoar de zbor aflat peste oraș, cu toate că ar fi trebuit să recurgă la această soluție numai în situații excepționale impuse de siguranța traficului aerian.

De fapt, în documentele tehnice adoptate, aeroportul și-a asumat un procent de doar 10% din zborurile nocturne peste oraș. 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Foto © Wirestock | Dreamstime.com

Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.


Dar nu doar poluarea fonică este problema. Ci și impactul major al arderii de combustibil, la înălțime mică, de către avioanele de tip Airbus, care survolează aglomerația urbană. Membrii grupului de Facebook „Nu ne mai zburați somnul”, care monitorizează traficul aerian de la Cluj și calitatea aerului, susțin că doar în iulie 2023, doar pentru decolare și doar pe direcția peste oraș, au fost emise aproape 1.700 de tone de dioxid de carbon (CO2).