Câți câini fără stăpân a capturat ASPA anul trecut în București


ASPA a precizat, luni, că în cursul anului 2022 a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1.700 de câini, iar cei mai mulţi de pe raza Sectorului 6.

Instituţia mai arată că rolul său este de a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public, în timp ce poliţiile locale şi poliţia naţională pot verifica dacă animalele sunt sterilizate şi microcipate, dacă sunt ţinute pe proprietăţi private îngrădite corespunzător, în aşa fel încât acestea să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

Într-o postare pe Facebook, ASPA arată că în atribuţiile sale se află capturarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public, în timp ce poliţiile locale şi poliţia naţională pot verifica proprietarii de câini, pot verifica dacă animalele sunt sterilizate şi microcipate, dacă sunt ţinute pe proprietăţi private îngrădite corespunzător, în aşa fel încât acestea să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

Potrivit OUG 155/2001, ANSVSA şi poliţiştii din cadrul MAI pot aplica sancţiuni pentru nemirociparea şi nesterilizarea câinilor.

Potrivit HCGMB 120/2010, poliţiştii locali pot aplica sancţiuni proprietarilor de terenuri, persoane fizice sau juridice, care nu îşi îngrădesc corespunzător proprietăţile, şi astfel câinii pot intra pe acestea, se pot înmulţi şi apoi pot ieşi pe domeniul public, precizează ASPA.

”În 2022, ASPA a achiziţionat pentru prima dată instrumente de capturare non-traumatice, precum cuşti-capcană pentru animale mari şi mici, plase de capturare, mănuşi profesionale anti-muşcătură. În dotarea echipajelor existau deja crose pentru contenţie şi arme cu tranchilizant. Au fost cumpărate şi cuşti noi de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecţionate special pentru nevoile echipajelor şi bunăstarea animalelor, precum şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Totodată, au fost reparate maşinile de intervenţie pentru siguranţa angajaţilor şi a animalelor”, anunţă ASPA într-o postare intitulată Precizări legislative. 

ASPA mai precizează că în cursul anului 2022, a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1.700 de câini.

Cei mai mulţi câini capturaţi în 2022 au fost ridicaţi de pe raza sectorului 6. Iată situația pe sectoare:

  • Sectorul 6 – 381
  • Sectorul 5 – 358
  • Sectorul 2 – 285
  • Sectorul 4 – 268
  • Sectorul 3 – 238
  • Sectorul 1 – 150

De asemenea, ASPA spune că a organizat în ultimii doi ani 63 de târguri de adopţii, au fost adoptaţi peste 3.000 de căţei la târguri sau din adăposturi iar în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite organizate de ASPA în utlimii doi ani au fost sterilizaţi 2.000 de câini şi 6.000 de pisici.

Amintim că o femeie de 44 de ani care alerga în zona Lacului Morii din București (sectorul 6) a fost omorâtă de câini, sâmbătă dimineața. Este vorba de Ana Oroș Daraban, o femeie care a mai fost atacată în aceeași zonă de câini în aprilie 2022, când a ajuns la spital cu răni grave.

Vecinii din zonă care au ajuns primii lângă corpul femeii spun că prezenta răni la mâini, picioare, față și acuză o situație care durează de ani de zile. Ei spun că autoritățile au fost chemate de mai multe ori, dar au spus că suprafața este prea mare și nu au ce să facă. Localnicii spun că în zonă sunt mulți câini, care umblă în haite de câte 20 și atacă oamenii.

Imediat după ce tragedia a devenit publică, ASPA și Poliția Locală Sector 6 au început să își paseze vina. Asociații civice cer demisii și planuri pe termen lung, în timp ce oamenii cer PMB, ASPA să iasă și să își asume tragedia și un control strict al deținătorilor de câini.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Lux din Elveția. Exporturile de ceasuri au atins un maxim istoric în 2022

Urmatoarea stire

Încă o mega surpriză la Australian Open: a treia favorită, eliminată

Stiri pe aceeasi tema