Cât mai costă un kilogram de porc, proaspăt tăiat. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar, comparativ cu prețul din comerț


Sunt români care se orientează, în această perioadă, după carne proaspătă de porc, mai exact după unul viu, care a crescut în condiții sănătoase, fără să fie îmbibat cu substanțe chimice.

Citește și: Ce trebuie să știi despre congelatul cărnii de porc. Cât rezistă și cum o depozitezi în siguranță

Cât mai costă un kilogram de porc, proaspăt tăiat. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar

Românii preferă, în aceste zile, să cumpere porcul viu de la fermieri locali, orientându-se după prețul mediu de 15 lei per kilogram, comparativ cu cel care se practică în supermarketuri.

Într-un reportaj pentru Adevărul, unul dintre cumpărători a povestit că a ales deja un porc întreg, de 200 de kilograme, pentru care plătește 3000 de lei.

Vezi și: Super Neatza, 2 noiembrie 2022. Rețeta lui Nicolai Tand: Mâncare de gutui cu carne de porc

„Vreau să cumpăr un porc întreg! Am vorbit deja cu un mic fermier care crește vreo 20 de porci pe bătătură. Mi l-am și ales! Am vorbit cu el și mi-a zis că îl vinde cu 15 lei/kg un porc în viu.

Știu că o să fie și oase și grăsime, dar la magazin prețul slăninii tranșate costă cel puțin 16 lei/kg. Așa că îmi convine.

Am ales un porc de 200 de kilograme, să rămân și eu cu ceva carne pentru toate preparatele de Crăciun. Soția mea face și cârnați și tobă, caltaboș, piftie, am să pun și slănina, fiartă în prealabil în zeamă de varză, la afumat.

Așa că am nevoie de toate componentele porcului, inclusiv căpățâna. La 200 de kilograme aș plăti 3.000 de lei”, a spus bărbatul, pentru sursa citată.

Vezi și: Super Neatza, 21 noiembrie 2022. Chef Radu Darie a gătit medalion de porc cu piure de morcovi și sfeclă la cuptor

După tăiere, greutatea inițială a porcului scade, prin scurgerea sângelui. Conform obiceiurilor de la noi, după ce gospodarii lasă porcul să se scurgă de sânge, vor trece la etapa următoare, de pârlire. Apoi, urmează ca intestinele și burta să fie curățate. În total, porcul va pierde în jur de 25 – 28 % din greutate.

Prin urmare, dintr-un porc de 200 de kilograme, ajungi la 144 de kg de porc, iar din suma de 3000 de lei rezultă cam 21 lei / kg, mai arată sursa citată.

Citește și: Hello Chef, sezon 4, episod 11. Roxana Blenche, Maria Buză și Jazzy Jo au gătit friptură de porc cu mere, un preparat nemțesc

În magazine, prețul unui kg de șorici poate fi între 28 – 50 lei / kg (la vrac) sau 70 lei / kg, dacă este vândut fideluță, la caserolă de 100 de grame. Mai mult, prețul unui mușchi de porc poate costa între 35 – 39 lei / kg sau chiar 270 lei / kg (BIO).

Citeste continuarea pe a1.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Klaus Iohannis, despre integrarea în Schengen: “Voi avea o întrunire și voi ridica problema în Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi diferite opinii, iar un nou vot va fi doar când se întrunește Consiliul JAI. E greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”.

Urmatoarea stire

O mare companie de stat și-a mutat banii de la BCR, după votul privind Schengen. Rula 12 miliarde de lei anual

Stiri pe aceeasi tema