În ultimele săptămâni au circulat informații că Ucraina va obține sisteme avansate de rachete de apărare Patriot, construite în SUA, pentru a încerca să contracareze atacurile rusești cu rachete și drone.
De la începutul războiului în februarie, multe sisteme de apărare occidentale au fost trimise în Ucraina – de la rachete portabile Stinger, lansate de pe umăr, până la rachete sol-aer avansate. Toate oferă un nivel cuprinzător de protecție împotriva diferitelor amenințări.
Rachetele Patriot sunt încă un pas pe aceeași cale – și unul care va antagoniza Moscova. Nu sunt un glonț de argint, dar sunt extrem de capabile, eficace și scumpe. O rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari – de trei ori mai mult decât costul unei rachete NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System).
Folosite cu succes în Irak împotriva rachetelor rusești Scud
Rachetele Patriot au fost folosite împotriva rachetelor Scud de fabricație rusă în Irak în timpul primului război din Golf și au fost modernizate continuu de atunci de către Raytheon Technologies. Ele vin în baterii care includ un centru de comandă, o stație radar pentru a detecta amenințările care apar – și lansatoare.
Raza de țintire variază între 40 km și 160 km, în funcție de tipul de rachetă folosită. Și sunt ceea ce se numește sisteme de „apărare punctuală”: în general, concepute pentru a apăra anumite zone, cum ar fi orașele sau infrastructurile importante – cu alte cuvinte, active de mare valoare.
Sistemul Patriot este unul dintre cele mai desfășurate și apreciate sisteme de apărare antiaeriană și poate proteja Ucraina împotriva rachetelor balistice furnizate de Iran, a declarat Tom Karako, directorul Proiectului de apărare antirachetă la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Niciun soldat american sau dintr-o altă țară NATO nu poate opera aceste sisteme în interiorul Ucrainei, așa că, la fel ca alte arme occidentale, forțele ucrainene vor trebui să fie antrenate să le folosească – și acest antrenament trebuie să aibă loc în afara țării lor. Dacă o astfel de livrare are loc în curând, este probabil ca o astfel de instruire să fie deja în desfășurare.
Oficial, SUA nu a anunțat nimic. „Nu am nicio anunț de făcut astăzi cu privire la niciun pachet nou de asistență în materie de securitate. Ca întotdeauna, vom continua să rămânem angajați să oferim Ucrainei capacitatea cheie de care are nevoie pentru a-și apăra națiunea”, a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.
Cât costă?
Sistemul Patriot și rachetele sale sunt în mod constant modificate. Actualul interceptor Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari per proiectil, iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane de dolari fiecare, a spus CSIS în raportul său privind apărarea antirachetă din iulie. La acest preț, folosirea sistemului Patriot pentru a doborî dronele iraniene mult mai mici și mai ieftine pe care Rusia le folosește în Ucraina nu este rentabilă sau optimă.
„A trage o rachetă de un milion de dolari într-o dronă de 50.000 de dolari este o afacere perdantă”, a spus Mark Kancian, colonel în retragere al Corpului de pușcași marini și consilier principal al CSIS.
Probleme de implementare a sistemului Patriot
Acest sistem poate fi folosit și ofensiv contra Rusiei, nu numai defensiv. Și aceasta este o preocupare, deși scopul inițial al acestui echipament nu este unul ofensiv. Ca și în cazul sistemului rusesc S300 sau a sistemului MAMBA, sistemul Patriot este sol-aer și nu sol-sol. Dar e adevărat că, uneori, rușii folosesc S300 pentru lovituri cu rachete sol-sol. Este posibil ca și ucrainenii să folosească Patriot în același fel. Patriot este un sistem complex: instructajul durează mult, iar numărul de soldați care operează un astfel de echipament este foarte mare: 90 de militari sunt necesari pentru operarea unei singure baterii Patriot. Aceasta are 8 lansatoare și între 4 și 16 rachete. Cadența de tragere este foarte rapidă, iar raza de acțiune este net superioară tuturor echipamentelor de care dispun în acest moment ucrainenii. Sistemele HIMARS nu depășesc 80 de kilometri, iar în cazul Patriot, vorbim de o rază de acțiune între 160 și 200 kilometri, cu o altitudine de până la 24 de kilometri.
Armata SUA trebuie să antreneze forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare și întreținere a sistemului. Soldații repartizați în batalioanele Patriot urmează un antrenament intensiv pentru a putea identifica eficient o țintă, a o bloca cu radarul și a deschide focul.
SUA au pregătit anterior personalul militar ucrainean pentru a utiliza și alte sisteme de arme sofisticate, inclusiv sisteme de rachete de artilerie foarte mobile cunoscute sub numele de HIMARS. În multe cazuri, au reușit să scurteze perioada de pregătire, iar armata ucraineană a mers pe linia frontului în câteva săptămâni. Oficialii au refuzat să ofere detalii despre cât timp va dura exercițiul pentru Patriot sau unde va avea loc.
Un fost oficial militar de rang înalt familiarizat cu sistemul Patriot a spus că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și va trimite un semnal puternic de sprijin al SUA, dar o singură baterie nu va schimba cursul războiului.
O singură baterie Patriot are o rază mare de acțiune, dar poate acoperi doar o zonă limitată. De exemplu, Patriot poate proteja eficient o bază militară mică, dar nu poate proteja pe deplin un oraș mare, de exemplu, Kiev, ci doar o parte a orașului.
Ar putea proteja Kievul de arme nucleare
Sistemul Patriot are un radar mai puternic care detectează ținte mai bine decât sistemul S-300 din epoca sovietică folosit de ucraineni, dar are și limitări. Cu toate acestea, capacitatea Patriot de a distruge unele rachete balistice și avioane ar putea proteja Kievul dacă președintele rus Vladimir Putin folosește arme nucleare. Va depinde de modul în care sunt lansate aceste arme. Dacă este o bombă gravitațională lansată de o aeronavă militară, sistemul ar putea viza aeronava; dacă este o rachetă de croazieră sau rachetă balistică cu rază scurtă până la medie, ar putea intercepta și racheta.
Raytheon, care produce Patriot, spune că sistemul a fost implicat în 150 de interceptări de rachete balistice din 2015. Cu toate acestea, succesul Patriot a fost pus la îndoială în mod repetat. Un raport din 1992 al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală nu a găsit nicio dovadă care să susțină rapoartele conform cărora sistemul a avut succes în proporție de 70% împotriva rachetelor Scud în Războiul din Golf. În 2018, succesul Arabiei Saudite în utilizarea Patriot împotriva rachetelor trase de rebelii Houthi în Yemen a fost pus sub semnul întrebării când au apărut videoclipuri cu funcționarea defectuoasă a sistemelor.
Cu siguranță Patriot va schimba jocul. Va fi armamentul cel mai evoluat de care vor beneficia ucrainenii. Mai complex decât HIMARS, mai complex decât sistemul CEZAR donat de Franța. De aici și dificultatea livrării lui, e nevoie de formarea militarilor și nu se pune problema ca militari americani să meargă pe sol ucrainean. Instrucția soldaților ucraineni a început, însă, în bazele NATO din Germania sau alte țări, spune Emmanuel Dupuy, profesor universitar, președinte al Institutului pentru Studii de Perspectivă și Securitate Europeană (IPSE), și a fost consilier în cadrul Ministerului Francez al Apărării.
Amenințările Rusiei
Ministerul rus de externe a avertizat că dacă Statele Unite confirmă relatările că plănuiesc să trimită rachete antiaeriene sofisticate Ucrainei, acesta va fi „încă un act provocator al Statelor Unite”, care ar putea genera o ripostă din partea Moscovei, relatează Associated Press.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a spus la o conferință de presă joi că „Statele Unite au devenit efectiv parte” a războiului din Ucraina, după relatările că Washingtonul va pune la dispoziția Kievului rachete Patriot sol-aer, cele mai avansate rachete pe care Occidentul le va trimite armate ucrainene pentru a respinge atacurile Rusiei.
Zaharova a adăugat că sporirea asistenței militare americane, inclusiv transferul de arme atât de sofisticate „ar însemna o și mai mare implicare de personal militar în ostilități și ar putea duce la posibile consecințe”. Ea nu a precizat care ar putea fi acele consecințe.
Înainte de relatările privind posibila trimitere de sisteme Patriot în Ucraina, Dmitri Medvedev, adjunctul președintelui rus Vladimir Putin la conducerea Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat că dacă rachetele Patriot intră în Ucraina „împreună cu personal NATO, ele vor deveni imediat ținte legitime pentru forțele noastre armate”.
Întrebat miercuri dacă Kremlinul sprijină amenințarea lui Medvedev, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a răspuns că da, dar a adăugat la o conferință de presă prin telefon că se va abține de la comentarii mai în detaliu, până când Statele Unite anunță oficial trimiterea de rachete Patriot în Ucraina.
Este dificil de spus exact ce efect general vor avea sistemele Patriot. Cu siguranță vor oferi un strat suplimentar de protecție, dar dimensiunea și cheltuielile cu ele înseamnă că puține unități vor putea fi trimise. Ceea ce este clar este că sistemele vechi de rachete sol-aer sovietice ale Ucrainei sunt înlocuite treptat de SAM-uri moderne vestice, iar acesta este ceva care va oferi confort pentru Kiev, dar va alarma Moscova.
Bateriile americane Patriot sunt desfășurate în mod regulat în întreaga lume. În plus, sistemele Patriot sunt utilizate de Țările de Jos, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.