Fiecare dintre noi își dorește să fie sănătos până la adânci bătrâneți, însă există unele erori banale care ne pot pune sănătatea în pericol. Iată, spre exemplu, cât de des trebuie să fie schimbate prosoapele din baie. Din păcate, mulți fac această greșeală.
Cât de des trebuie să fie schimbate prosoapele din baie
Cu siguranță, o plăcere mică dar importantă în viață este momentul când ne uscăm cu un prosop moale, pufos, curat și frumos parfumat după ce ieșim din duș. Pentru a ne putea bucura de acest moment de răsfăț, trebuie să acordăm atenție detaliilor extrem de importante, care nu doar ne asigură confortul, ci și sănătatea noastră.
Specialiștii avertizează că prosoapele pe care le folosim în mod obișnuit pentru a ne usca corpul și fața pot fi un mediu ideal pentru diverse bacterii, ciuperci, acarieni și alți agenți patogeni. Acestea se pot acumula în țesătură alături de celule epiteliale moarte și secreții ale corpului și se pot multiplica în condiții optime, cum ar fi umezeala, temperaturi ridicate, oxigen și pH neutru.
Majoritatea bacteriilor găsite în prosoape nu sunt considerate dăunătoare, multe dintre ele provenind de pe corpul nostru. Totuși, unele bacterii pot ajunge pe prosoape din vasul de toaletă, mai ales dacă tragem apa înainte de a coborî capacul, acestea putând fi periculoase pentru sănătate.
Prosopul din baie ar trebui să fie complet uscat între utilizări
Așadar, la cât timp trebuie să schimbăm prosoapele pentru a nu ne pune sănătatea în pericol? Conform unui sondaj realizat de revista Women’s Health în 2015, s-a constatat că 44% dintre femeile chestionate își schimbau așternuturile și prosoapele o dată pe săptămână, în timp ce 47% făceau acest lucru mai rar, de două ori pe lună sau chiar mai rar decât atât.
„Nu există date științifice care să determine cu exactitate cât de des ar trebui să schimbăm cearșafurile și prosoapele”, a declarat pentru BBC savantul Sally Bloomsfield, expert în boli infecțioase.
„Dacă le puteți usca complet, nu mai mult de trei utilizări, acesta este maximul”, a declarat Philip Tierno, microbiolog și patolog la New York University School of Medicine, pentru platoforma Business Insider. Potrivit specialiștilor, prosopul din baie ar trebui să fie complet uscat între utilizări. Acest lucru poate fi dificil în spații fără ferestre sau cu ventilație redusă, cum sunt băile cu ușa închisă.