Cât costă un kilogram de ceapă în piețe. Leguma atinge prețuri recordIată cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în piețe. Leguma atinge prețuri record.

Cât costă un kilogram de ceapă în piețe. Leguma atinge prețuri record

În România, ceapa este a patra folosită după cartof, varză și roșii, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Previne crizele de inimă, stimulează rinichii și ficatul, calmează sistemul nervos.

Și atinge prețuri record. Scumpirea energiei, războiul de la graniță, costul ridicat al îngrășămintelor și lipsa spațiilor de depozitare au făcut-o să coste între 7 și 13 lei kilogramul în piețe, a transmis Pro TV. Ceapa a început să se scumpească vertiginos în decembrie, când prețul a crescut cu 6%. În ianuarie 2023 a urcat cu 8 procente, iar în februarie cu încă 13, conform sursei.

Deși producția de ceapă în România a crescut de la an la an, conform datelor INS, prețul legumei a crescut cu 300% din 2019 până acum.

Ceapa previne crizele de inimă, stimulează rinichii și ficatul, calmează sistemul nervos

Mâncați ceapă cât de des puteți! Previne crizele de inimă, stimulează rinichii și ficatul, calmează sistemul nervos.

Ceapa este considerată de zeci de ani ca fiind o legumă medicinală. Ea aparține genului Allium, alături de usturoi, eșalotă, praz, ceapă verde și arpagic. Se crede că este una dintre cele mai vechi legume cultivate din lume. De fapt, a fost folosită de romani, greci și multe alte culturi timp de mii de ani ca aliment și ca remediu pentru numeroase afecțiuni.

Mai mult, utilizarea cepei ca remediu naturist a determinat cercetarea modernă să descopere numeroasele sale beneficii medicinale. De exemplu, aceasta poate avea proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antitrombotice, anticancerigene, antioxidante și de protecție a inimii și a ficatului. Totodată consumul de ceapă previne crizele de inimă, stimulează rinichii și ficatul, calmează sistemul nervos.

Ovidiul Bojor recomanda consumul a 1-2 cepe pe zi. Cu toate acestea, puteți achiziționa și tinctură de ceapă, preparată chiar la tine în casă:

„Taiati 2 cepe mici felii si puneti la macerat in 100 ml de alcool de 70 de grade. Lasati 10 zile, apoi strecurati si luati cate 2 lingurite pe zi, cu putinta apa, inainte de masa de pranz si de cina. In caz de prostatite si diabet de tip 2 faceti cure de 10 zile, timp de 6 luni”, potrivit infoalert.ro.

Citeste continuarea pe redactia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Zile libere de Paşte 2023. Cât durează minivacanţa românilor de Paştele Catolic şi Paştele Ortodox

Urmatoarea stire

Podul care leagă județele Olt și Vâlcea a fost închis. Rutele ocolitoare, mai lungi cu zeci de kilometri

Stiri pe aceeasi tema

Curs valutar BNR, 12 aprilie 2023

Curs valutar BNR, 12 aprilie 2023. Moneda naţională scade, miercuri, în raport cu euro, dar creşte comparativ cu…