Cât costă efortul de război pentru Ucraina?


Din 24 februarie, Banca Națională a Ucrainei a tipărit grivne (UAH) în valoare de aproape 11 miliarde de dolari, pentru a acoperi deficitul bugetului de stat și pentru a finanța programele militare și sociale.

Grivne ucrainiene. Foto: Shutterstock

De la începutul ostilităților din țară în februarie, Banca Națională a Ucrainei (BNU) a emis 400 de miliarde de grivne (aproximativ 10,83 miliarde de dolari), a anunțat luni deputatul Radei Supreme, Yaroslav Zheleznyak.

BNU a efectuat ultima emisiune anul acesta pentru 15 miliarde de grivne (406 milioane de dolari – aprox.). Suma totală, după cum a spus el, a ajuns la 400 de miliarde de grivne“, 

a scris pe canalul său Telegram, despre probleme financiare, Zheleznyak, care este primul adjunct al șefei comitetului Radei Supreme. Bugetul Ucrainei nu prevede alte volume de emisiuni în acest an.

Pe 12 decembrie, autoritatea de reglementare a emis, de asemenea, mai mult de 15 miliarde UAH.

Guvernul Ucrainei are nevoie de injecții de numerar pentru a acoperi deficitul bugetului de stat și pentru a finanța programele militare și sociale, precum și pentru a deservi datoria publică. Din cauza ratelor scăzute, Ministerul Finanțelor nu poate strânge fonduri în volumul necesar prin plasarea de obligațiuni de stat. Banca trebuie să cumpere titluri de valoare, crescând emisiunea grivnei și provocând o accelerare a inflației. Ca urmare, cursul de schimb al monedei naționale a scăzut de la 28,5 la 39 grivne per dolar.

Anterior, Banca Națională a raportat că nu intenționează să emită grivne anul viitor pentru a menține posibilitatea de cooperare cu Fondul Monetar Internațional. 

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

20 Decembrie: Ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism

Urmatoarea stire

O femeie a fost bătută de un agent de pază într-un mall din Constanța

Stiri pe aceeasi tema