Caricaturile Charlie Hebdo escaladează tensiunile Iran-Franța. Ultima măsură luată de Teheran

Teheranul a anunțat, joi, închiderea Institutului Francez de Cercetare din Iran, (IFRI), după publicarea de către săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unor caricaturi considerate jignitoare la adresa liderului suprem iranian, Ali Khamenei.

 

„Ministerul pune capăt activităților Institutului Francez de Cercetare din Iran (IFRI) ca un prim pas” în răspunsul Iranului la aceste caricaturi, se arată într-o declarație a Ministerului iranian de Externe. Iranul avertizase miercuri Parisul că va reacționa după publicarea unor caricaturi „insultătoare” ale ayatolahului Ali Khamenei.

„Scăpați de mullahi”

Potrivit site-ului său, IFRI este afiliat la Ministerul francez de Externe. A fost creat în 1983, în urma fuziunii dintre Delegația arheologică franceză în Iran, creată în 1897, și Institutul francez de iranologie din Teheran, fondat în 1947 de Henry Corbin.

IFRI, situat în centrul Teheranului, fusese închis de mai mulți ani. A fost redeschis sub președinția moderatului Hassan Rohani (2013-2021), ca semn al încălzirii relațiilor dintre Franța și Iran. Acesta include o bibliotecă bogată, utilizată de studenții de limbă franceză și de cadrele universitare iraniene, informează Le Monde.

Pentru numărul său special „7 ianuarie”, aniversarea atentatului de la redacția Charlie Hebdo din 2015, săptămânalul satiric a ales să susțină bărbații și femeile iraniene și să le aplice o „bătaie mullahilor”, conform termenilor de pe prima pagină.

Iranul este zguduit de aproape patru luni de un val de proteste și represiune declanșat de moartea, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de poliția morală pentru că a încălcat codul vestimentar care impune femeilor să poarte vălul în public. De atunci, cel puțin 503 civili au fost uciși, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

Ca răspuns, Charlie Hebdo a lansat pe 8 decembrie 2022 un concurs internațional intitulat „Mullahs get out”. Ziarul a recomandat să se deseneze cea mai „amuzantă și mai urâtă” caricatură a liderului suprem iranian, Ali Khamenei. Au fost selectate 35 de desene din cele 300 de desene trimise la redacție din Iran, Turcia, SUA, Senegal și Australia.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Kelly Osbourne și Sid Wilson (Slipknot) au un băiețel

Urmatoarea stire

Funeraliile fostului papă Benedict sunt în desfăşurare la Vatican. Mulţimea s-a strâns în Piaţa San Pietro încă din cursul nopţii UPDATE

Stiri pe aceeasi tema