Carburanții se scumpesc din nou! Prețul benzinei și al motorinei astăzi, 27 aprilie 2023Carburanții s-au scumpit din nou, joi, pentru a doua zi, după ce prețul lor a scăzut timp de o săptămână, în fiecare zi.

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă joi 6,52 lei și se găsește la stația Lukoil din București, de pe Șoseaua Chitilei. 

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,52 lei și 6,71 lei pe litrul. 

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,99 la 7,35 lei pe litru. 

Cea mai ieftină motorină standard costă joi 6,67 lei pe litru și se găsește la stația Petrom din București, de str. Dr. Herescu, nr. 2 a, sector 5. În rest, prețul urcă până la 6,78 lei. 

Motorina premium costă joi 7,03-7,28 lei litrul. 

Pe 19 aprilie, motorina a scăzut sub 7 lei litrul, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina. 

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă 

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă. 

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol. 

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. 

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts. 

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema