Cannes 2023: Palme d’Or-ul ajunge la o femeie, pentru a treia oara în istorie. Vezi lista câștigătorilor


Lungmetrajul „Anatomie d’une chute”, regizat de Justine Triet, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes şi la capătul a 12 zile de competiţie cu 21 de filme.

Justine Triet devine a treia regizoare laureată cu Palme d’Or din istoria festivalului. Cineasta în vârstă de 44 de ani îi urmează lui Jane Campion („Lecţia de pian”, 1993) şi Julia Ducournau („Titane”, 2021). 

Palme d’Or a fost înmânat de actriţa Jane Fonda, cunoscută pentru angajamentele sale militante.

Marele Premiu a fost acordat de doi regizori legendari, Quentin Tarantino şi Roger Corman, în vârstă de 97 de ani, unul dintre decanii cinematografiei americane.

Filmul proiectat în închiderea Festivalului de la Cannes 2023 este „Élémentaire” (Pixar) de Peter Sohn. 

Juriul, prezidat de Ruben Ostlund, i-a inclus pe: actorul american Paul Dano („The Fabelmans”, „There Will Be Blood”), compatrioata sa Brie Larson („Captain Marvel”), regizoarea franceză Julia Ducournau (Palme d’Or în 2021 pentru „Titane”), regizorul argentinian Damian Szifron, scenaristul şi regizorul Atiq Rahimi, regizoarea şi scenarista din Zambia Rungano Nyoni, actorul francez Denis Menochet şi scenarista şi regizoarea din Maroc Maryam Touzani. 

În selecţia oficială au fost proiectate: „Club Zero”, de Jessica Hausner, „Astroid City”, de Wes Anderson, „The Zone of Interest”, Jonathan Glazer, „Fallen Leaves”, de Aki Kaurismaki, „Les Filles d’Olfa” de Kaouther Ben Hania, „Anatomie d’une chute” de Justine Triet, „Monster” de Hirokazu Kore-eda, „Il Sol Dell’Avvenire” de Nanni Moretti, „La Chimera” de Alice Rohrwacher, „Les Herbes sèches” de Nuri Bilge Ceylan, „L’Eté dernier” de Catherine Breillat, „La Passion de Dodin Bouffant” de Tran Anh Hung, „Rapito” de Marco Bellochio, „May December” de Todd Haynes, „Firebrand” de Karim Aïnouz, „The Old Oak” de Ken Loach, „Banel et Adama” de Ramata-Toulaye Sy, „Perfect Days” de Wim Wenders, „Jeunesse” de Wang Bing, “Le Retour” de Catherine Corsini, “Black Flies” de Jean-Stéphane Sauvaire. 

Anul acesta, în afara competiţiei, Martin Scorsese a venit să prezinte alături de Leonardo DiCaprio şi Robert De Niro cel mai recent film al său, „Killers of the Flower Moon”, Harrison Ford, care la vârsta de 80 de ani a urcat treptele pentru ultimul „Indiana Jones” şi şi-a luat rămas bun de la personajul arheologului cu pălărie şi bici, sau actriţa Jane Fonda şi regizorul Quentin Tarantino, au venit fiecare să vorbească despre cinema şi carierele lor.

Actorul japonez Koji Yakusho, unul dintre cei mai cunoscuţi actori din ţara sa, a câştigat sâmbătă seara premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Perfect Days” de Wim Wenders la Festivalul de Film de la Cannes. 

„Vreau să-i mulţumesc în mod deosebit lui Wim Wenders şi…

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema