Când se adaugă zahărul în colivă, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac multe gospodineFoarte mulți dintre români pun în această seară coliva la foc pentru că mâine se sărbătorește Sâmbăta Morților-Moșii de Vară 2023. Pentru a avea o colivă așa cum trebuie vă venim în ajutor și vă spunem când se adaugă zahărul în colivă, de fapt, potrivit bătrânelor care fac asta de foarte mulți ani. Care este greșeala uriașă pe care o fac multe gospodine. 

Cum să faci cea mai bună colivă. Când trebuie să adaugi zahărul

Pentru a face cea mai bună colivă pentru Moșii de Iarnă 2023, vă prezentăm o rețetă de colivă din Bucovina, a bătrânelor pricepute care o au de pe vremea străbunicilor lor.

Coliva este un preparat care se face doar pentru cineva care a murit sau pentru pomenirea celor duși pe cealaltă lume.

Ce simbolizează coliva, de fapt

Coliva simbolizează învierea în tradiţia creştină şi se prepară pentru a fi binecuvântată la biserică de fiecare dată când este nevoie. După slujbă, coliva se împarte apropiaților, celor nevoiași, alături de alte preparate sau alimente.

Așadar, întotdeauna, indifernet de ocazie, gospodinele trebuie să știe că zahărul se adaugă abia a doua zi, atunci când compoziția s-a răcit foarte bine.

Ingrediente pentru o colivă delicioasă

-1 kg arpacaş (sau grâu)
-3 litri apă rece
-puţină sare
-rasă de la o lămâie
-coaja rasă de la o portocală
-3 plicuri zahăr vanilat
-600 gr zahăr tos
-2 sticluţe esență de rom
-200 gr stafide aurii (cele brune aproape că se înnegresc)
-600 gr nucă măcinată

Pentru decor:

-nucă de cocos
-bombonele colorate
-cacao sau pătrățele de ciocolată (pentru cruce).

Cum se prepară coliva delicioasă

Arpacaşul trebuie spalat în 9 ape, conform tradiţiei, după care se lasă la scurs într-o strecurătoare. Arpacașul se fierbe în 3 litri de apă.

Se adaugă şi sarea și se lasă oala la foc mediu spre mare, fără capac. Atunci când începe să fiarbă, se lasă focul mai mic şi se amestecă în mod constant în oală.

Atunci când arpacașul s-a fiert se ia de pe foc și se lasă în același recipient, cu capac, până a doua zi.

Stratul întărit de deasupra se îndepărtează

A doua zi, se îndepărtează stratul întărit de deasupra și se pune într-un lighean mare, împreună cu zahărul, esența de rom şi coaja de lămâie şi portocală.

Se amestecă și cu stafidele şi nuca până acestea s-au omogenizat bine. Apoi, se așează pe tăvi, se decorează, iar coliva poate fi dusă la biserică.

Citeste continuarea pe playtech.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Când copilul tău se izolează

Psihologul Dan Ivănescu spune că izolarea copiilor poate fi cauzată de mai mulți factori, care diferă de la…