Cand nu se fac nunti 2023

In anul 2023 nu se fac nunti in urmatoarele zile:

*in toate zilele de post si in posturile de peste an

DataZiua / zilele in care nu se face nunta
5 ianuarieAjunul Bobotezei
20 februarie – 26 februarieSaptamana lasatului secului de carne
27 februarie – 15 apriliePostul Sfintelor Pasti
17 aprilie – 23 aprilieSaptamana Luminata
20 iunie – 28 iuniePostul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
31 iulie – 14 augustPostul Adormirii Maicii Domnului
15 augustAdormirea Maicii Domnului
29 augustTaierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
13 si 14 septembrieInaltarea Sfintei Cruci
15 noiembrie – 24 decembriePostul Nasterii Domnului
25 decembrie – 6 ianuarieIn perioada de la Craciun pana la Boboteaza

Cand se fac sau nu se fac nunti

Potrivit calendarului ortodox, anual, exista anumite zile de post si de sarbatoare in care este interzisa organizarea cununiilor, cum ar fi zilele Praznicelor imparatesti, precum si in perioada dintre Craciun si Boboteaza.

Este foarte important sa cunoastem datele in care putem organiza nunta visurilor, deoarece in tot procesul de organizare a evenimentului vremea si sarbatorile din preajma datei pe care ati ales-o va pot da planurile peste cap, tocmai de aceea totul trebuie foarte bine cantarit din start.

Teologi explica interdictia de a face nunti in posturi in doua moduri:

  • Nuntile nu au loc in post deoarece aceasta perioada este de postire si se rezuma la postirea sufleteasca, dar si la cea trupeasca. Postirea trupeasca tine atat de abtinerea de la anumite mancaruri dar si de abstinenta conjugala a sotilor.
  • Motivul secundar pentru care nu se fac nunti in post este faptul ca dupa slujba Tainei Nuntii sunt de obicei organizate petreceri cu mancare si bautura din belsug, dar si cu o petrecere ce este in contradictie cu perioada postului. Biserica nu poate permite realizarea cununiilor religioase in zilele de post tocmai pentru ca bucuria nuntii sa nu fie umbrita de restrictiile postului.

Alte situatii in care nu se fac nunti, sunt evenimentele triste si neprevazute care se pot petrece intr-o familie, cum ar fi decesul unei rude apropiate. De obicei, nunta se amana din respect pentru persoana plecata dintre noi.