Când copilul tău se izolează


Psihologul Dan Ivănescu spune că izolarea copiilor poate fi cauzată de mai mulți factori, care diferă de la un copil la altul. Unele dintre aceste cauze pot fi evidente, cum ar fi experiența unor traume sau stresul legat de problemele de învățare, în timp ce altele pot fi mai subtile, cum ar fi anxietatea socială sau depresia.

„Este important ca părinții și specialiștii să fie atenți la semnele de izolare și să ia măsuri pentru a ajuta copilul să depășească această problemă. Psihologii sunt capabili să identifice cauzele izolării într-o discuție cu micuțul, de durată relativ scurtă, de aproximativ 30 de minute. Această abordare este utilă, deoarece copiii, în general, sunt mai deschiși și mai puțin reticenți să discute problemele cu un specialist, decât cu un adult apropiat, care ar putea să-i judece sau să-i critice”, declară psihologul Dan Ivănescu.

Specialistul afirmă că, de obicei, sunt 4 cauze mai des întâlnite în rândul copiilor:

1. Anxietate socială – Copiii pot dezvolta anxietate socială și pot fi temători în interacțiunile cu alți copii. Aceasta poate duce la evitarea socializării și la izolare.

2. Depresie – Copiii pot experimenta simptome de depresie, cum ar fi lipsa de energie și de interes pentru activitățile preferate, ceea ce poate duce la retragerea socială și izolare.

3. Probleme de învățare – Copiii care se confruntă cu dificultăți învățând pot fi stresați și pot dezvolta anxietate, ceea ce poate duce la izolare.

4. Traume trecute – Copiii care au experimentat traume trecute, cum ar fi abuzul sau neglijarea, pot dezvolta o atitudine precaută față de alți copii și pot fi reticenți să se deschidă și să se apropie de alții.

Metode prin care copiii pot depăși momentele dificile din viața lor

1. Creșteți încrederea copilului. „Este important ca părinții și îngrijitorii să ofere un mediu sigur și de susținere pentru a crește încrederea copilului. Astfel, el va fi mai confortabil în situații sociale și mai curajos în a se apropia de alți copii. Un mediu sigur nu implică riscuri fizice sau emoționale, iar un mediu de susținere oferă sprijin emoțional și încurajare. Un copil cu încredere în sine va fi mai dispus să încerce lucruri noi și să-și asume riscuri”, declară psihologul Dan Ivănescu.

2. Încurajați activitățile care aduc bucurie. „Participarea la activități care îi interesează și îi fac fericiți este benefică pentru dezvoltarea copiilor. Este important ca părinții și îngrijitorii să încurajeze copiii să-și exploreze interesele și să se implice în activități care le stimulează creativitatea și curiozitatea. Astfel, copiii își pot dezvolta abilitățile și talentul natural și pot avea ocazia să se simtă împliniți și fericiți. Sporturile sunt o modalitate excelentă pentru copii de a-și dezvolta abilitățile fizice și sociale….

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema