Canada interzice importurile de oțel și aluminiu din Rusia pentru a limita ”finanțarea invaziei ilegale și barbare a lui Putin în Ucraina”


Întruniți vineri la Casa Albă, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în care au agreat să demareze tratativele privind un acord transatlantic pentru materiile prime, să lanseze un dialog privind stimulentele pentru energie curată, să lucreze împreună pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze securitatea economică și securitatea națională.

“În urmă cu doi ani, ne-am angajat la o nouă eră de înțelegere între UE și SUA. V-am spus atunci că vremurile s-au schimbat față de administrația precedentă și că vedem UE ca pe un mare plus de securitate și securitate economică”, a afirmat Joe Biden, în timp ce a primit-o pe von der Leyen în Biroul Oval.

“Cred că am reușit”, a subliniat el.

Liderul american a oferit ca exemple sprijinul comun al SUA și UE pentru Ucraina, asistența de securitate acordată Kievului, sancțiunile istorice împotriva Rusiei lui Putin și sprijinul american pentru securitatea energetică a Europei.

“Nu suntem doar parteneri; Uniunea Europeană și Statele Unite sunt buni prieteni”, l-a completat von der Leyen.

Cei doi lideri au adoptat la finalul întrevederii o declarație comună concentrată, în principal, pe armonizarea pozițiilor privind Legea americană pentru reducerea inflației și Planul industrial al Pactului verde european.

“Am convenit că vom lucra asupra materiilor prime critice care au fost obținute sau prelucrate în Uniunea Europeană și că le vom oferi acces pe piața americană, ca și cum ar fi fost obținute pe piața americană. Vom lucra la un acord în acest sens. (…) Am convenit asupra unui dialog privind transparența în ceea ce privește stimulentele acordate industriei tehnologiilor curate. Pentru noi este important ca ambele părți ale Atlanticului să știe ce fel de stimulente sunt acordate industriei tehnologiilor curate, pentru a ne asigura că ne unim forțele pentru a stimula industria tehnologiilor curate. Acest lucru este crucial și primordial pentru a ajunge la o economie circulară, o economie netă zero”, a explicat Ursula von der Leyen, în cadrul unor declarații de presă după întrevederea cu Biden.

Mai multe țări UE, în frunte cu Franța, au perceput cu îngrijorare patriotismul economic dezinhibat de care a dat dovadă președintele american Joe Biden, pentru care cuvântul de ordine este “Made in USA”, iar Legea privind reducerea inflației este un astfel de program de subvenții masive pentru o economie curată a viitorului. După ce Parisul a denunțat măsuri agresive și cursă a subvențiilor, liderul de la Casa Albă a promis că subvențiile economice ale SUA nu vor fi implementate în detrimentul Europei.

Pe agenda discuțiilor dintre Biden și von der Leyen s-a aflat și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cei doi lideri punând un accent deosebit pe problema sancțiunilor, punerea lor în aplicare și prevenirea eludării.

“Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a spus Ursula von der Leyen, în vreme ce declarația adoptată împreună cu Joe Biden reafirmă sprijinul transatlantic pentru apărarea Ucrainei, primirea refugiaților, conectarea Ucrainei la sistemul energetic european, protejarea infrastructurii critice, reconstrucția acestei țări și consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

O bătrână din Vaslui trăiește de pe o zi pe alta, își dă bruma de bani pe lemne și medicamente

Urmatoarea stire

VIDEO Trei civili ucraineni au fost ucişi în bombardamente la Herson, iar un altul în estul ţării

Stiri pe aceeasi tema