Calendar ortodox 2023, 27 martie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic


Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic este prăznuită la data de 27 martie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 27 martie.

Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 27 martie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic

Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic a fost slujnica foarte săracă a lui Pavtila, soția guvernatorului Tesalonicului, care era evreică. Deseori o bătea pe Matroana iar aceasta pe toate le îndura din dragoste pentru Hristos, iar la biserică mergea pe ascuns fără să știe stăpâna sa.

În încercările ei de a o convinge cu de-a sila să renunțe la dreapta credință și să meargă cu ea la sinagogă, Pavtila a legat-o și a închis-o într-o cameră întunecoasă, dar a doua zi a găsit-o veselă, fără legături aducând slavă lui Hristos Dumnezeu. Pentru ca să nu mai scape a bătut-o până la sânge cu vine de bou, și apoi a legat-o iar ușa a sigilat-o cu ceară ca să fie sigură că nimeni nu o dezleagă. A ținut ușa închisă patru zile fără să-i dea nici un pic de hrană iar când a rupt sigiliul a găsit-o pe Sfânta Matroana rugându-se la Dumnezeu.

Și iarăși a bătut-o de data asta cu ciomagul și iarăși a legat-o și a închis-o în cămara cea întunecată unde sfânta s-a sfârșit dându-și sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Pavtila a luat trupul sfintei și în loc să-l îngroape l-a aruncat de pe zidurile înalte ale casei, iar de acolo a fost luat de creștinii care au îngropat cu cinste trupul chinuit al muceniței. Foarte curând pe haina Pavtia a ajuns-o judecata lui Dumnezeu căci de pe zid a alunecat și a căzut chiar în locul unde o aruncase pe sfânta.

Mai târziu, Alexandru, episcopul Tesalonicului a ridicat o biserică închinată sfintei une a pus și cinstitele sale moaște. 

Troparul Sfintei Mucenițe Matroana din Tesalonic

 Glasul al 4-lea

 Mielușeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Matroana din Tesalonic

 Glasul al 8-lea

Biserica ta cea Preacinstită, ca pe o tămăduire sufletească aflând-o credincioșii, cumare glas strigăm ție: Sfântă Fecioară Muceniță Matroana, cea cu nume mare, roagă neîncetat pe Hristos Dumnezeu pentru noi toți.

La 27 martie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Chiric din Apro;
  • Sfinții Mucenici Filet Sincliticul, soția lui Lidia și cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid și Amfilohiu;
  • Sfinții Mucenici Ioan și Baruh;
  • Sfântul Proroc Anania;
  • Sfântul Cuvios Pavel, episcopul Corintului;
  • Sfântul Cuvios Eutihie;
  • Sfântului Cuvios Ioan din Licopolis.

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Rusia. Autoritățile susțin că o dronă ucraineană încărcată cu material inflamabil a cauzat o explozie în centrul unui oraș din regiunea Tula, la 220 de km de Moscova. Două persoane au fost rănite.

Urmatoarea stire

”USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva”

Stiri pe aceeasi tema