Calendar ortodox 2023, 23 aprilie. Sfinții zile. Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă


Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă este fi sărbătorit la 23 aprilie în Calendarul Ortodox. Sfântul Mare mucenic Gheorghe este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 23 aprilie.

icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2023, 25 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

În vremea când Dioclețian a fost împărat avea un vrăjitor pe nume Apolon care î făcea profeții care niciodată nu se împlineau dar el le credea cu tărie. De aceea când diavolul Apolon i-a spus că din cauza creștinilor nu se împlinesc profețiile sale el s-a mâniat foarte tare pe creștini și el s-a umplut de mânie împotriva ce cred în Hristos și a reînnoit prigoana care abia încetase. 

Sfântul Gheorghe era om de încredere al împăratului, ostaș viteaz și cinstit, dar când a văzut prigoana și cele ce se întâmplă și-a împărțit aurul, argintul și hainele și a luat atitudine înaintea păgânului împărat mărturisindu-l pe Hristos. Împăratul l-a chinuit în fel și chip și când credea că l-a frânt Marele Mucenic acesta se ridica și mai falnic și mai puternic. Călăii care-l torturau au fugit la împărat cuprinși de spaimă mare și de uimire. Iar împăratul îi cerea să spună cu ce vrajă se apără și nu este înfrânt de tot ce aruncă asupra lui, dar degeaba îi explica marele mucenic că Hristos îl apără căci iodolatrului nu-i venea să creadă. Iar când l-au dus pe Sfântul Gheorghe la templu să-i arate puterea idolilor aceștia s-au prăbușit pe loc făcându-se fărâme.

Chiar împărăteasa Alexandra a căzut a picioarele mucenicului mărturisindu-l pe Hristos iar împăratul mâniindu-se i-a trimis la locul de execuție ca să fie tăiați cu sabia. Împărăteasa și-a dat duhul în mâinile Domului pe drum iar Sfântul Gheorghe a mulțumit lui Dumnezeu și a cerut iertare pentru prigonitorii săi înainte să fie tăiat cu sabia.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Glasul al 4-lea

Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai…

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema