Calendar ortodox 2023, 19 februarie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa Apfia


Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa Apfia sunt prăznuiți la data de 19 februarie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa Apfia sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 19 februarie. Duminica înfricoșătoarei judecăți. Lăsata secului la carne.

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa Apfia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 19 februarie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa Apfia

Sfântul Apostol Arhip a fost în ceata celor 70 de apostoli ai lui Hristos, episcop în cetatea Frigiei urmându-i în scaunul arhieresc lui Epafras. Sfântul Apostol Pavel îl numește “ostașul său” în epistola sa către Coloseni adresată lui Filimon.

Filimon, cetățean de vază a cetății Colose, și soția lui Apfia, au făcut din casa lor biserică și loc de adunare pentru creștinii din oraș iar acolo se săvârșeau slujbe și cateheze exact ca în biserică. Mai apoi, Filimon a fost episcop în apostolie, adică  nu a avut scaun ci a mers din cetate în cetate propovăduind Evanghelia lui Hristos. Dacă sfântul Filimon a mers din cetate în cetate, femeia lui, Apfia, a rămas în Colose unde avea grijă de rânduiala bisericii, slujea lui Dumnezeu ziua și noaptea, în posturi și rugăciuni, și odihnea pe sfinții lui Hristos care se oboseau binevestind pe Mântuitorul nostru. Casa ei nu era numai biserică, ci și bolniță și adăpost unde îi primea pe toți cei care nu aveau unde să-și odihnească capetele.

Într-o zi când toți erau adunați la slujbă, închinătorii la idoli, care-i urau pe creștini, au dat năvală peste ei fără nici un avertisment. Pe unii i-au gonit, pe alții i-au bătut sau chiar i-au ucis. Sfinții Apostoli Arhip și Filimon dar și Sfânta Apfia au fost capturați și i-au dus legați la Efes înaintea guvernatorului Artoclis care a dat poruncă să fie torturați. I-au bătut bine și mai apoi i-au îngropat în pământ până la mijloc și i-au bătut cu pietre.

Sfinții Filimon și Apifia au trecut la Domnul dar sfântul Ahip nu a murit așa că au adus copii să-l batjocorească cu cuțitele și ei l-au străpuns pe sfânt.

Troparul Sfântului Apostol Arhip,

Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Arhip, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Arhip

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Apostole Sfinte Arhip, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

La 19 februarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Maxim;
  • Teodot, Isihie și Asclepiodota;
  • Sfântul Cuvios Conon;
  • Sfântul Cuvios Ravula;
  • Sfinții Cuvioși Mărturisitori Evghenie și Macarie.

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema