Calendar ortodox 2023, 17 iunie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail


Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt prăznuiți la data de 17 iunie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 17 iunie.

finții Mucenici Manuil, Savel și Ismail (foto: doxologia.ro)

finții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Calendar ortodox 2023, 17 iunie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail au fost frați de mamă dar tatăl lor erau păgân. Mama sa i-a crescut în credința cea dreaptă, cu frică de Dumnezeu, iar mai târziu fericitul preot Evnoic i-a creștinat prin Botez și învățându-i dumnezeieștile cărți. Ei au intrat în slujba împăratului Persiei ca soldați, dar păzeau poruncile Domnului și duceau o viață bineplăcută lui Dumnezeu.

Împăratul Persiei i-a trimis în delegație la împăratul Romei, care în acea vreme era Iulian Apostatul, și care organiza o mare petrecere în cinstea idolilor. Cei trei au refuzat să ia parte la ceremonii atrăgând atenția celor care-i urau pe creștini. Dacă împăratul Iulian Apostatul i-a primit la început cu cinste când a aflat obiceiurile lor creștinești a hotărât să-i piardă. I-a ademenit, i-a capturat și i-a aruncat în temniță încercând să-i convingă să renunțe la credința lor pe care el o ura și o disprețuia. El iau arătat păgânului împărat că nu le este frică de ce le face lor omul și că credința în Hristos le dă o putere pe care el nici nu-și poate imagina.

După ce i-a torturat în fel și chip, ba le-a promis chiar și izbăvirea în cazul în care renunță la credința lor, mânios nevoie mare că nu poate să-i înfrângă a poruncit să fie uciși și aruncați în foc. După ce i-au ucis pe Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail, Dumnezeu zădărnicit porunca împăratului, a venit cutremur mare pământul s-a crăpat iar trupurile sfinților mucenici au fost acoperite de nu le-au mai găsit. Doar creștinii au rămas în preajmă rugându-se e și după două zile trupurile sfinților au ieșit la suprafață împrăștiind bună mireasmă.

Pentru că a ucis trimis și imperiului persan, păgânul împărat Iulian, s-a pregătit de război și la promisiunile mincinoase ale preoților idolilor cum că va ieși triumfător el a pornit războiul împotriva Persiei. Împăratul persan care primise vestea uciderii trimișilor săi, a pregătit armata și i-a întâmpinat cum se cuvine pe romani distrugând puterea…

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

„Mi se pare că exagerezi”

Gabriela Lucuțar a devenit cunoscută în spațiul public datorită afacerii pe care o deține, dar și a prieteniei…