Calendar ortodox 2023, 12 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Meletie


Sfântul Ierarh Meletie este prăznuit la data de 12 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Meletie este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 12 februarie.

Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari Icoană sec. XX, Grecia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 12 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Meletie

Sfântul Ierarh Meletie s-a născut pe meleagurile Armeniei, din părinți creștini  și a deprins toată învățătura și dogmele creștinești. El a avut o viață îmbunătățită și a arătat dragoste înfocată și curată către Dumnezeu și către aproapele. El a fost forțat de credincioși să accepte scaunul de episcop al Sevastiei, mai apoi pe cel din Veria Siriei și a ajuns arhiereu al Antohiei în timpul lui Constantin al II-lea.

A fost contemporan cu sfinții trei ierarhi și a luptat cu râvnă împotriva ereziei Ariene. De trei ori a fost îndepărtat de uneltirile ereticilor din scaunul arhieresc și exilat dar a fost adus înapoi de dragostea celor pe care-i păstorea. Pe vremea când era episcop în scaunul Antiohiei, l-a hirotonisit diacon pe sfântul Vasile cel Mare, iar pe Sfântul Ioan Gură de Aur l-a botezat și mai apoi a scris și cuvânt de laudă către dânsul.

A participat la cel de-al doilea sobor Ecumenic, de la Constantinopol și când explica ereticilor dogma sfintei treimi, din cele trei degete împreunate a ieșit fulger de foc și a strigat “Că trei ipostasuri înțelegem, însă numai despre o ființă vorbim”. Ereticii s-au rușinat iar drept credincioșilor li s-a întărit credința. A susținut pe Grigorie de Nazianz în scaunul patriarhiei de Constantinopol. După sinod a adormit întru Domnul și mulți l-au plâns inclusiv împăratul.

Trupul lui fost dus cu cinste în Antiohia unde a fost înmormântat alături de sfântul Mucenic Vavila pentru apărarea cetății și slava lui Hristos, Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari

Glasul al 2-lea

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăslește din Dumnezeiasca sămânță dogma pe care o avem de la părinți, cuvioase.

Cu obiceiurile Ortodoxiei împodobindu-te, te-ai arătat ocrotitor și apărător al Bisericii, Sfinte Preafericite Meletie, luminând marginile cu învățăturile, luminătorule preastrălucit al Bisericii.

La 12 februarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Alexie, Mitropolitul Moscovei și al Întregii Rusii;
  • Preacuvioasa Maria;
  • Părintele nostru Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Sfinții Satornic și Plutin;
  • Sfântul Mucenic Hristea.

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema