Calendar ortodox 2022, 26 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Voievod Neagoe Basarab

Sfântul Voievod Neagoe Basarab este prăznuit la data de 26 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Voievod Neagoe Basarab este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 26 septembrie. 

Sfântul Voievod Neagoe Basarab, 1512 – 1521 (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 26 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Voievod Neagoe Basarab

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost domnitorul țării Românești între anii 1512 si 1521. El s-a născut probabil în 1481 sau 1482 și a fost crescut de mama lui în credința creștină.

A urmat școala duhovnicească de la mănăstirea Bistrița  unde a deprins învățăturile mântuitoare și virtuțile creștine, într-o vreme când acolo se retrăsese Sfântul Nifon adus în țară de domnitorul Radu cel Mare în anul 1502 pentru a reorganiza și întări viața duhovnicească. De la Sfântul Ierarh Nifon a învățat evlavia și trezvia sufletului dar s-a și deprins cu taina rugăciunii isihaste dobândind spor duhovnicesc.

A obținut de la Patriarhia ecumenică canonizarea învățătorului său, Nifon, a făcut numeroase donații mănăstirilor din țara Românească și din Balcani, a ridicat Mănăstirea Curtea de Argeș unde este îngropat și a încercat să realizeze o coaliție a statelor răsăritene împotriva expansiunii otomane. Ne-a lăsat “Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, prima creație de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic și enciclopedic.

A fost canonizat în anul 2008.

Troparul Sfântului Neagoe Basarab

Domnitor preaînțelept între căpeteniile neamului românesc, ctitor de locașuri sfinte, prieten al Sfinților Părinți, învățător luminat de Duhul Sfânt și mare iubitor de pace, Sfinte Neagoe Voievod, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

La 26 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Adormirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan; 
  • Sfânta Muceniță Hira;  
  • Dreptul Ghedeon;  
  • Aducerea Icoanei Maicii Domnului din Iviron în Georgia.

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Rochie de mireasă de 9 mii de euro, de vânzare la Sibiu. Second-hand

Urmatoarea stire

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy, retrase de la vânzare din magazinele din România, după ce au fost infectaţi cu o bacterie

Stiri pe aceeasi tema