Călătorie pe culoarele întortocheate ale negocierilor pentru Schengen (SpotMedia.ro) | România | DW


O coloană de mașini a intrat pe porțile Palatului Cotroceni, luni, 21 noiembrie. Un reprezentat al departamentului de protocol a deschis portiera automobilului, oprit în fața unei intrări impozante.

Din mașină a coborât un bărbat de 57 de ani, cu o înălțime medie și părul alb. Purtând un costum negru, croit la un singur rând, inginerul specializat în studiul polimerilor s-a îndreptat spre palat, însoțit de echipa sa.

Alfred Stern, CEO-ul OMV, numit în această poziție în data de 1 septembrie 2021, a sosit la Cotroceni, fiind invitat la o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

OMV-Petrom este cea mai mare companie din Europa de Sud-Est, conform unui top citat de revista Forbes România. 

După primele nouă luni ale acestui an, OMV a raportat un profit de 2 miliarde de dolari, de 6 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2021, se arată într-un raport al companiei.

O întâlnire dintre cel mai influent CEO din Austria și președintele României va avea un impact economic și politic asupra relațiilor dintre cele două țări.

Austria înfige un cuțit în spatele României

În ultima zi de lucru a săptămânii trecute, Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a declarat că „…este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere a spațiului Schengen, când sistemul frontierelor externe nu funcționează”, conform cotidianului „Kurier”.

„În calitate de ministru de Interne, responsabil cu securitatea, spun un NU clar”, a adăugat politicianul conservator, membru al partidului ÖVP.

Declarația a fost percepută ca un cuțit înfipt în spate de către Viena diplomației de la București, care stinsese deja un incendiu în Suedia și făcea lobby intens pentru a convinge Olanda că va avea numai beneficii în urma aderării României la spațiul Schengen.

Discuția dintre Alfred Stern, șeful OMV, și Klaus Iohannis nu a avut nevoie de translatori, de aceea, s-a putut desfășura pe un ton mai prietenos și personal, orice înseamnă acest lucru pentru doi bărbați de origine germanică.

Nu e deloc o întâmplare că întâlnirea la vârf între cel mai influent manager din Austria și, încă, politicianul cel mai influent din România a avut loc la foarte scurt timp după declarația ministrului de Interne austriac.

Dialogul dintre cei doi, pe lângă aspectele economice, a atins și componenta Schengen, conform unei surse politice consultate de spotmedia.ro, aspect care nu a fost prezentat în comunicatul oficial dat publicității de Palatul Cotroceni.

„În contextul preocupărilor privind asigurarea securității energetice la nivel național și eforturilor de gestionare adecvată a efectelor crizei din energie, președintele României a subliniat faptul că potențialul energetic al țării noastre este unul deosebit, dar care trebuie susținut consistent prin investiții ale operatorilor din sectorul energiei”, a anunțat instituția prezidențială.

Întâlnirea arată că Iohannis s-a implicat în ce privește negocierile cu partenerii europeni, aflate pe ultima sută de metri, pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Puteţi citi articolul integral AICI.

Citeste continuarea pe www.dw.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Povestea lui Erling Haaland, cel mai în formă fotbalist al planetei

Urmatoarea stire

Butter, frumoasa poveste a unui loc născut dintr-un garaj prăfuit

Stiri pe aceeasi tema