Bugetul județului a fost adoptat cu 19 voturi


În ședința ordinară de astăzi după-amiază, 2 februarie, a Consiliului Județean Neamț cel mai important proiect de pe ordinea de zi a fost aprobarea bugetului pentru acest an.

La proiectul prezentat au fost formulate două amendamente. Primul amendament, formulat chiar de președintele Arsene, viza luarea sumei de 1,1 milioane de lei de la transporturi și alte capitole bugetare și alocarea a 600.000 de lei comunei Ceahlău pentru Unitatea de asistență medico-socială destinată vârstnicilor și 500.000 de lei orașului Roznov pentru un proiect similar. Amendamentul a întrunit 27 de voturi “pentru”, 4 consilieri județeni nu au votat pentru a nu intra în incompatibilitate, iar alți 4 consilieri au votat cu “abținere”.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a întrebat-o pe Maria Apostol, consilier USR, care este motivul pentru care a votat “pentru” la proiectul ce prevedea realizarea acordului cu comuna Ceahlău pentru această unitate de asistență medico-socială, iar la amendamentul pentru buget prin care urmau să fie identificați și alocați banii s-a abținut. Aceasta a motivat prin faptul că nu a avut la dispoziție decât o jumătate de oră pentru a studia atât suplimentările de proiecte la ordinea de zi, cât și cele două amendamente. “Oricum noi ne vom abține și la votul pentru buget”, a punctat Maria Apostol.

Cel de-al doilea amendament formulat de gruparea PNL, care prevedea asigurarea sumelor necesare pentru studiile de fezabilitate și documentația pentru reconstruirea podului de la Luțca, a primit doar 9 voturi și a fost respins, majoritatea din CJ votând “împotrivă”, după modelul președintelui Arsene sau cu “abțineri”. Potrivit consilierului PSD Neculai Pușcașu, președintele Comisiei de buget, în amendamentul liberalilor nu erau precizate capitolele bugetare de la care să fie diminuate sumele cerute și, în plus “Prin Legea bugetului de stat au fost prevăzute deja  sumele necesare pentru podul de la Luțca, prin amendamentul formulat de deputatul Oana Bulai. Așadar, acest amendament nu mai era necesar”.

În final bugetul cu amendamentul PSD a trecut cu 19 voturi “pentru” și 11 “abțineri”.

Veniturile estimate potrivit proiectului sunt de peste 765 milioane de lei, în timp ce cheltuielile depășesc cu 92, 635 milioane de lei această sumă. Diferența va fi însă acoperită de excedentul bugetar de anul trecut, excedent din care vor mai fi acoperite și cele 2 milioane de lei gol de casă rezultat ca diferență între veniturile și cheltuielile secțiunii de funcționare a CJ Neamț, potrivit Referatului de aprobare a proiectului.

De asemenea, din sume defalcate de TVA, în valoare totală de peste 292 milioane de lei vor fi finanțate cheltuieli descentralizate la nivelul județului de peste 152 de milioane de lei. Printre acestea menționăm 4,7 milioane de lei pentru finanțarea unităților de învățământ speciale și 27 de milioane de lei pentru finanțarea posturilor neclericale din județul Neamț.

Pentru eliberarea albiei râului Siret de resturile podului de la Luțca este prevăzut 1 milion de lei, iar pentru refacerea aceluiași pod au fost alocate 2,4 milioane de lei din sume defalcate de TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Din aceeași sursă vor fi acoperite cheltuielile cu drumurile județene, pentru care sunt alocate 18,9 milioane de lei, alte 117,6 milioane de lei sunt pentru echilibrarea bugetului județului și 3,4 milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de investiții și alte cheltuieli.

Angela Croitoru

Citeste continuarea pe mesagerulneamt.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

LIVE UPDATE. 345 zile de invazie. Armata ucraineană susține că forțele ruse pregătesc o mobilizare mascată în Donețk

Urmatoarea stire

“Securitatea Moldovei este reunificarea cu România”

Stiri pe aceeasi tema