Producătorii auto “rătăcesc pe teritoriul prudenţei” când vine vorba de vânzările de vehicule electrice în Marea Britanie, anul viitor, din cauza planificatelor tarife UE, avertizează industria.
Brexit bulversează vânzările de mașini din Marea Britanie anul viitor
Mike Hawes, directorul general al Asociaţiei Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT), a explicat că producătorii auto “vor trebui să-şi asume riscuri” în privinţa cifrelor privind vânzările în 2024, fiind de așteptat ca negocierile dintre Londra şi Bruxelles să se apropie de punctul culminant.
Companiile auto de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii au cerut UE să amâne cerinţele comerciale post Brexit. Conform acordului comercial convenit când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să vină din Regatul Unit sau din UE din 2024, pentru evitarea tarifelor. Restricţii mai dure urmează să fie aplicate din 2027.
În timp ce multe baterii pentru vehicule electrice sunt produse în China, vehiculele care sunt trimise în ambele direcţii ar urma să devină mai scumpe din 2024, fără o amânare a noilor reglementări.
Producătorii auto pot opta pentru a absorbi costurile suplimentare sau a le trece consumatorilor.
Tarife suplimentare chiar pe vehicule electrice
Mike Hawes le-a spus jurnaliştilor: “Încă suntem optimişti că se va ajunge la un acord. Este ceva de bun simţ deoarece ultimul lucru pe care îl dorim îl reprezintă tarifele suplimentare chiar pe vehiculele electrice, în condiţiile în care îi încurajăm pe oameni să le cumpere”.
Făcând din nou presiuni pentru un acord între UE şi Marea Britanie, şeful SMMT a avertizat că producătorii auto “rătăcesc pe teritoriul prudenţei“, deoarece “nu vor să rămână cu maşini necompetitive pe piaţă în urma aplicării tarifelor”.
Alex Smith, director în cadrul Volkswagen Marea Britanie, a apreciat: “Suntem pe drumul tranziţiei spre vehiculele electrice şi nu ar fi de ajutor nimic din ce le-ar face mai scumpe“.
Kemi Badenoch, ministrul britanic pentru Afaceri şi Comerţ, susţine că UE şi Regatul Unit sunt de mult timp în negocieri privind vehiculele, iar de majorarea tarifelor “vor beneficia doar companiile din China” care produc baterii pentru maşini.
În 7 septembrie, premierul britanic Rishi Sunak şi Comisia Europeană au anunţat că Regatul Unit se va alătura din nou programului ştiinţific european Horizon, pe care l-a părăsit după Brexit.
“Comisia Europeană şi Regatul Unit au încheiat joi un acord politic privind participarea Regatului Unit la programul european de cercetare şi inovaţie Horizon şi la programul Copernicus”, programul de monitorizare a Pământului, a anunţat executivul european într-un comunicat.
Rishi Sunak, întrebat dacă Horizon a deschis calea pentru un acord privind…