Box Office 2022: Ce a avut succes, ce a eșuat și ce concluzii avem despre un an ca un rollercoaster


Proprietarii de săli de cinema cred că vara lui 2023 va fi mai puternică decât cea de anul acesta, odată cu premiera unor sequel-uri ca The Guardians of the Galaxy și The Fast and Furious. Totuși, nu există așteptări să se revină la nivelul de dinainte de pandemie, nu cel puțin până în 2024. Este vorba de mult timp într-un domeniu care a fost lovit grav de o perioadă de închidere și de gusturi schimbătoare ale publicului, pe măsură ce acesta a devenit tot mai obișnuit cu serviciile de streaming, comentează Variety.

Epidemia de COVID și politica au schimbat fundamental un model de business care, sinceri să fim, era în recesiune chiar și înainte de criza Covid. Era vorba de un domeniu care conta pe industria spectacolului și pe supereroi pentru a vinde bilete la cinema, și asta costa bani, notează publicația mai sus citată.

Războiul din Ucraina și sancțiunile la adresa Rusiei au făcut ca filmele de Hollywood să nu mai poată fi distribuite în Rusia – ceea ce este o lovitură dacă ne gândim că Rusia este una dintre cele mai mari 10 piețe pentru film. Și mai dificil a fost faptul că tensiunile dintre Statele Unite și China au dus la limitarea premierelor de Hollywood în China, sau de alocarea unor sloturi de premieră neinteresante pentru producător. În plus, numărul mare de cazuri de COVID au avut cu siguranță un impact nefavorabil pentru Avatar: The Way of Water, unul dintre puținele filme care au avut premiera în China. Asta este cu siguranță o problemă pentru că, la un blockbuster de proporții, cu un buget de peste 200 de milioane, succesul pe o piață precum China poate face diferența între a fi pe profit sau a ieși în pierdere, mai scrie publicația.

Anul trecut a fost, de asemenea, unul al succesului labil, ceea ce a fost ilustrat cel mai bine de cazul Paramount Pictures, ce și-a pierdut poziția de jucător important pe piață după un deceniu de schimbări și de instabilitate. În locul lui, a revenit pe piață Paramount, cu cele mai mari încasări ale anului cu Top Gun: Maverick.

Disney și-a ratat obiectivul cu două dintre filmele sale de animație, Strange World și Lightyear, care au eșuat la box office și au pierdut, cel mai probabil, circa 100 de milioane fiecare. Eșecul lor este un semn rău pentru filmele de familie, care au fost unul dintre cele mai bune surse de încasări pentru săli înainte de COVID.

Au mai existat și alte tentative de a relansa noi serii de filme ce s-au lovit de răceala publicului, precum Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore al Warner Bros sau Black Adam al DC, ori Moonfall – marca Lionsgate, o catastrofă financiară ce a costat peste 140 de milioane de dolari și care a câștigat doar 67,3 milioane de dolari.

Atunci, ce anume a funcționat?

Seriile de filme/francizele, în special acelea inspirate de cărțile de benzi desenate, au continuat să domine box-office-ul. În Statele Unite, 9 din cele 10 filme aflate în topul încasărilor au fost continuări. Pe plan global, opt dintre filmele cu cele mai mari încasări au fost tot sequels, cu The Batman și cu comedia SF chineză Moon Man fiind singurele excepții la regulă. Aceste filme au contribuit disproporționat de mult la încasările de box-office.

În 2022, box office-ul s-a concentrat la vârf, cu filmele din topul 10 al încasărilor contribuind la 60% din totalul vânzărilor de bilete, comparativ cu 47% în 2019. Ceea ce este o problemă, deoarece aceste filme mari trebuiau să aducă încasări mari, dar pentru ca afacerea să continue să meargă trebuiau să existe, adiacent, și filme mai mici. Filmele de festival, precum Triangle of Sadness, au fost lăudate de critici, dar s-au descurcat slab la box office.

Au existat câteva succese majore precum Black Panther: Wakanda Forever și Avatar: The Way of Water, dar totuși aceste succese nu au fost suficiente până într-acolo încât să influențeze în bine piața per ansamblu.

 

Citeste continuarea pe www.cinemagia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

PARINTELE CALISTRAT- LA MULȚI ANI 2023!

Urmatoarea stire

Supraviețuiri uluitoare – Animalele care au sfidat orice imaginație în 2022, prezentate de The Guardian

Stiri pe aceeasi tema