[ditty id=108033]

Boboteaza 2023. Ce se mănâncă de Botezul Domnului?


Boboteaza 2023. Pe 6 ianuarie, creștin ortodocșii prăznuiesc Boboteaza. Iată ce se mănâncă în această zi sfântă.


In articol:


Boboteaza 2023.  Botezul Domnului se sărbătoreşte în fiecare an pe 6 ianuarie. Iată ce trebuie să mânănce creștin ortodocșii în această zi sfântă!


Ce semnificație are Boboteaza?

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin “Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi, conform wikipedia.

Citește și: De ce nu este bine să te speli pe cap pe 6 ianuarie 2023 de Bobotează?

Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Ce se mănâncă de Bobotează?

Amintind de înghețurile Bobotezei, când temperaturile reci culminează în perioada de iarnă, se prepară mai întâi piftiile.
Aceste preparate din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi și aromante cu usturoi trebuiesc pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiazmă Mare întreaga gospodărie, scrie Wikipedia.org.

Nu lipsesc sarmalele și carnea friptă cu cârnați. Dulciurile obișnuite sunt lipiile, preparate cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână. Lipiile altfel obținute se servesc tradițional la mesele de botez ale creștinilor, amintind de turtele făcute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Preacesta în timpul Fugii în Egipt. Alături de ele se pot mânca prăjituri și cozonaci.

Citește și: Se spală rufe de Bobotează 2023? Tradiții și obiceiuri pentru marea sărbătoare de vineri, 6 ianuarie

 

Citeste continuarea pe www.stirilekanald.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Iubire “all inclusive” sau prietenie?

Urmatoarea stire

CFR Cluj a renunțat la un jucător! L-a cedat în Grecia, după ce îl transferase în octombrie

Stiri pe aceeasi tema

LIVE Cupa Mondială: Meciurile de vineri

LIVE Cupa Mondială: Meciurile de vineri” width=”770″ height=”540″/> Hepta.ro Urmăriți în direct pe SpotMedia.ro evolutia scorurilor în meciurile…