Bloc distrus de explozie, salvat prin PNRR. În imobilul din Galați nu se mai poate locui FOTO, VIDEO


Un bloc din centrul orașului Galați, grav afectat de o explozie puternică în octombrie 2020, va fi reabilitat și consolidat cu aproape cinci milioane de euro, bani din PNRR.

Bloc din Galați, afectat de o explozie FOTO: C.Mazilu

Pe 29 octombrie 2020, blocul N6 din centrul oraşului Galaţi a fost avariat din cauza unei explozii puternice, de la o acumulare de gaze de la o centrală de apartament.

Suflul acesteia s-a propagat, atât pe verticală cât şi pe orizontală, pe o rază de 500 de metri. O persoană a decedat și cinci au fost grav rănite în urma deflagrației care a zguduit din temelii două scări ale blocului. 20 apartamente au fost afectate, iar 12 în proporție de peste 80 la sută. Afectată a fost și structura de rezistență a imobilului. Proprietarii, cei mai mulți dintre ei în vârstă, au fost nevoiți să se mute la rude sau cu chirie.

„Oamenii nu au mai avut voie să locuiască în apartamentele afectate. Vorbim de 20 de imobile, de la scara 5 și 6, și 41 de persoane. Majoritatea proprietarilor sunt bătrâni și sunt nevoiți să stea cu chirie. Unii au plecat pe la rude, dar cei mai mulți locuiesc cu chirie”, a declarat Costică Voicu, președintele Asociației de proprietari nr. 104. 

Pentru a se putea muta din nou în apartamente, blocul trebuie consolidat, iar apartamentele – reabilitate în totalitate. Asta înseamnă o sumă uriașă pe care proprietarii nu o dețin.

Consolidat și reabilitat cu fonduri din PNRR

O veste bună a venit de la Primăria Galați, care a anunțat că blocul N6 va fi reabilitat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 23.708.286,60 lei. Este vorba de „renovarea integrată” a imobilului.

„Noi, ca asociație de proprietari, am făcut toate demersurile necesare pentru ca Primăria Galați să obțină această finanțare, prin PNRR. Este o veste foarte bună. Blocul trebuie consolidat în pimul rând. Ulterior, se va face anvelopare, va fi schimbată tâmplăria și tot ceea ce este necesar”, a explicat Costică Voicu.

Până la această dată, Primăria Galați are aprobate în total 34 de proiecte în valoare de 60 de milioane de euro.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

O viață departe de țară, dar cu România mereu în suflet. Pianista Alexandra Silocea: „Când totul devine prea mult, îmi imaginez un întrerupător pe care îl sting pentru o perioadă de timp, iar în acel timp sunt doar mamă”

Urmatoarea stire

“Bulă, de unde vii la ora asta?” “De la nunta lui Gogu”

Stiri pe aceeasi tema