Birouri – Pia╚Ťa, sub presiune


Pia╚Ťa de birouri traverseaz─â o perioad─â de stagnare ├«n Rom├ónia, ├«nregistr├ónd valori ale cererii similare cu cele din 2021. Livr─ârile de spa╚Ťii de birouri s-au redus ╚Öi sunt v─âzute ca stagn├ónd la un nivel sc─âzut ╚Öi ├«n 2023.

├Än primele 9 luni din 2022 ,cererea total─â de spa╚Ťii de birouri ├«n Bucure╚Öti a fost de aproximativ┬á200.000 m┬▓, valoare similar─â cu aceea╚Öi perioada din 2021. Cererea net─â a crescut cu 5% fa╚Ť─â de anul precedent, p├ón─â la aproximativ┬á106.000 m┬▓.

├Än T3 au fost ├«nchiria╚Ťi ├«n total 65.700 m┬▓ de spa╚Ťii de birouri, volum aproape identic cu cel ├«nregistrat ├«n trimestrul precedent.

Cererea netă, care contribuie la creșterea stocului ocupat, a fost în T3 de 22.300 m², în scădere cu aproape 40% comparativ cu trimestrul precedent (36.700 m²).

CITE╚śTE ╚śI ANALIZ─é Reuters: E timpul ca Europa s─â-╚Öi domoleasc─â poftele energetice. ╚Ü─ârile din Est, inclusiv Rom├ónia, se confrunt─â cu perspectiva unei facturi anuale de 15% din PIB

Cea mai mare parte din cererea totală din T3 a venit dinspre sectorul de IT (aproximativ 37%), de servicii profesionale (19%) și de hi-tech (11,5%).

ÔÇťPia╚Ťa de birouri trece printr-o perioad─â cu multiple provoc─âri, reflect├ónd incertitudinile din economie ╚Öi presiunea infla╚Ťionist─â, care descurajeaz─â expansiunea companiilor. Astfel, revenirea pie╚Ťei de profil la nivelul de dinainte de pandemie este ╚Öi ea ├«nt├órziat─â. Dac─â nu vedem o cre╚Ötere a volumelor, sesiz─âm ├«n schimb o preferin╚Ť─â din ce ├«n ce mai mare pentru spa╚Ťii clasa A, de o calitate c├ót mai bun─âÔÇŁ, a declarat Alexandru David, Head of Research JLL Rom├ónia.

├Än trimestrul al treilea a fost livrat─â o singur─â cl─âdire de birouri ├«n Bucure╚Öti, respectiv H Tudor Arghezi 21, cu o suprafa╚Ť─â ├«nchiriabil─â de aproximativ 7,000 m┬▓, dezvoltat─â de Hagag ├«n apropiere de Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii.

ANALIZ─é Pia╚Ťa auto din Rom├ónia, cre╚Ötere de cel pu╚Ťin 5 procente la final de an ╚Öi cel pu╚Ťin 125.000 de autoturisme ├«nmatriculate. Multe comenzi s-au pierdut CITE╚śTE ╚śI ANALIZ─é Pia╚Ťa auto din Rom├ónia, cre╚Ötere de cel pu╚Ťin 5 procente la final de an ╚Öi cel pu╚Ťin 125.000 de autoturisme ├«nmatriculate. Multe comenzi s-au pierdut

├Än primele 9 luni din 2022, volumul livr─ârilor a fost la un nivel sc─âzut, ├«n Bucure╚Öti fiind finaliza╚Ťi 105.000 m┬▓, fa╚Ť─â de 154.000 m┬▓ ├«n aceea╚Öi perioada din 2021.

P├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2022 urmeaz─â s─â mai fie livrate pe pia╚Ťa din Bucure╚Öti alte dou─â cl─âdiri de birouri, ├«nsum├ónd o suprafa╚Ť─â ├«nchiriabil─â de aproximativ 54.000 m┬▓, respectiv cea de a dou─â faza din One Cotroceni Park, cu 34.500 m┬▓, proiect dezvoltat de One United Properties, ╚Öi Equilibrium 2, cu 19.500 m┬▓, dezvoltat de Skanska.

Pentru 2023 sunt a╚Öteptate ╚Öi mai pu╚Ťine livr─âri dec├ót ├«n acest an, respectiv ├«n jur de 70.000 m┬▓, explicabil av├ónd ├«n vedere impactul infla╚Ťionist asupra costurilor de construc╚Ťie, dar ╚Öi asupra planurilor de extindere ale companiilor.┬á

Rata de neocupare a spa╚Ťiilor de birouri din Bucure╚Öti a ├«nregistrat o u╚Öoar─â cre╚Ötere ├«n T3, de la 12,75% ├«n trimestrul precedent, la 13%, pe fondul unei cereri nete mai mici.

Dup─â o majorare ├«n T2 de la 18.5 Euro pe m┬▓ pe luna la 19 Euro pe m┬▓ pe luna, chiriile prime s-au men╚Ťinut la acela╚Öi nivel ╚Öi ├«n T3. ├Äns─â, av├ónd ├«n vedere presiunile infla╚Ťioniste, sunt posibile noi cre╚Öteri ale chiriilor ├«n urm─âtoarele trimestre.

Citeste continuarea pe www.profit.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cea mai frumoas─â poveste de succes, n─âscut─â din cenu╚Öa celor mai grele suferin╚Ťe. Silvia Du╚Ť─â, femeia care mai ieri era mam─â singur─â, ╚Öomer─â, abandonat─â ╚Öi nesus╚Ťinut─â de nimeni, azi conduce o firm─â profitabil─â ╚Öi ne ├«mp─ârt─â╚Öe╚Öte din secretele iubirii

Urmatoarea stire

Autorit─â╚Ťile din Belgia, date ├«n judecat─â din cauza polu─ârii aerului

Stiri pe aceeasi tema