Banii UE, deturnați pentru sclavie și muncă forțatăO investigație a Națiunilor Unite a stabilit că banii oferiți de UE agențiilor guvernamentale libiene au fost folosiți pentru comiterea unor crime împotriva umanității, de la munca forțată, până la sclavie sexuală și tortură. In mod similar, la apogeul crizei migrației din Europa, Der Spiegel arăta că unele centre pentru imigranți din Italia sunt controlate de mafie, care primește din partea statului banii pentru imigranți.

Raportul ONU, lansat pe 27 martie, este rodul unei investigații desfășurate pe perioada a trei ani și confirmă că ”detenția arbitrară, crimele, violurile, sclavia, sclavia sexuală și execuțiile extrajudiciare și dispariția forțată” au devenit ”practici răspândite” în Libia, după izbucnirea războiului civil, în urmă cu mai bine de zece ani, după intervenția NATO împotriva regimului Gaddafi.

Raportul a trecut neobservat în presa internațională, mult mai preocupată de mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională, cu zece zile înainte.

Raportul acuză că UE ajută guvernul de unitate națională de la Tripoli să comită abuzuri împotriva africanilor ce caută azil în Europa. ”Misiunea a descoperit că crimele împotriva umanității au fost comise în facilități de detenție aflate sub controlul Directoratului libian pentru Combaterea Migrației Ilegale, sub controlul Gărzii de Coastă libiene și al Aparatului pentru Susținerea Stabilității. Aceste entități au primit sprijin tehnic, logistic și financiar din partea UE și a statelor membre, inclusiv pentru interceptarea și readucerea imigranților în Libia”, arata raportul ONU.

Stiri pe aceeasi tema