Avertismentul OMS: Dou─â tipuri de siropuri pentru tuse sunt responsabile pentru moartea a 20 de copii

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat împotriva utilizării a două siropuri pentru tuse fabricate în India, considerate responsabile pentru moartea a cel puţin 20 de copii în Uzbekistan, informează AFP.

Ministerul indian al Sănătăţii a suspendat producţia siropurilor cu probleme FOTO Shutterstock

Potrivit OMS, siropurile de tuse, fabricate de compania indian─â Marion Biotech, sunt de ÔÇ×calitate inferioar─âÔÇŁ, iar compania nu a oferit nicio garan┼úie de ÔÇ×siguran┼ú─â ┼či calitateÔÇŁ, potrivit┬áAgerpres.┬á

Alerta, emisă miercuri, vine după ce luna trecută autorităţile uzbece au deplâns moartea a cel puţin 20 de copii care au consumat siropul de tuse  numit Doc-1 Max produs de compania indiană.

Ministerul indian al S─ân─ât─â┼úii a suspendat produc┼úia companiei, iar Uzbekistanul a interzis importul ┼či v├ónzarea de Doc-1 Max.

Potrivit avertismentului OMS, analiza probelor de sirop de c─âtre laboratoarele de control al calit─â┼úii din Uzbekistan a revelat ÔÇ×cantit─â┼úi inacceptabile de dietilenglicol ┼či/sau etilenglicol ca ┼či contaminan┼úiÔÇŁ.

ÔÇ×Dietilenglicol ┼či etilenglicolul sunt toxice pentru oameni ┼či, dac─â sunt ingerate, pot fi fataleÔÇŁ, a subliniat organiza┼úia.

ÔÇ×Aceste dou─â produse (siropuri) pot avea autoriza┼úii de comercializare ├«n alte ┼ú─âri din regiune. De asemenea, este posibil ca acestea s─â fi fost distribuite, prin intermediul pie┼úelor informale, ├«n alte ┼ú─âri sau regiuni”, a avertizat OMS.

Siropurile sunt ÔÇ×periculoase, iar consumul lor, ├«n special de c─âtre copii, poate duce la afec┼úiuni grave sau chiar la decesÔÇŁ, a ad─âugat OMS.

Responsabilii Marion Biotech nu au putut fi contactaţi imediat.

Compania este al doilea produc─âtor indian de medicamente investigat de autorit─â┼úile de reglementare de c├ónd OMS a stabilit ├«n octombrie o leg─âtur─â ├«ntre alte medicamente ┼či decesul a numero┼či copii ├«n Gambia.

Maiden Pharmaceuticals a fost acuzat─â c─â a produs mai multe remedii pentru tuse ┼či r─âceal─â, considerate responsabile de┬ámoartea a cel pu┼úin 66 de copii┬á├«n aceast─â ┼úar─â african─â.

Victimele, majoritatea cu v├órste cuprinse ├«ntre cinci luni ┼či patru ani, au murit de insuficien┼ú─â renal─â acut─â.

India a deschis o anchet─â ├«n cazul Maiden Pharmaceuticals, dar autorit─â┼úile au ajuns la concluzia c─â medicamentele incriminate erau de ÔÇ×calitate standardÔÇŁ.┬á ┬á

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Descoperire UIMITOARE ├«n Israel. Au fost g─âsite ou─â de stru╚Ť cu o vechime de circa 7.500 de ani

Urmatoarea stire

Ambulan┼ú─â aflat─â ├«n misiune, lovit─â frontal de un ┼čofer b─âut ├«n Gala┼úi. Pacienta care se afla ├«n spate acuz─â dureri de cap

Stiri pe aceeasi tema