Fie că-ți place simplu, cu unt, sau umplut cu ciocolată, cremă de vanilie
sau gem de fructe, croissantul este un preparat delicios, pe placul tuturor.
Cea mai populară gustare în Franța, croissantul se găsește în toate
brutăriile și cafenelele. Parizienii adoră să-l asocieze cu un capuccino
delicios sau o ciocolată caldă, onctuoasă. Și deși francezii consumă zilnic un
croissant, nu au probleme cu silueta. Ei merg foarte mult pe jos și se opresc
doar la un singur desert pe zi, chiar dacă oferta este mai mult decât
generoasă. Secretul unui croissant delicios stă într-un unt de calitate,
niciodată margarină!

Legenda croissantului începe în anul 1683, când Imperiul Turc a asediat
Viena, Austria. Turcii au făcut mai multe încercări de cucerire a orașului, dar
nu au avut succes, așa că au decis să încerce tuneluri subterane. Brutarii din
Viena, care lucrau în depozitele subsolului, au auzit sunetul săpăturilor și au
alertat armata orașelor. Brutarii au primit onoruri înalte și mulțumiri pentru
vigilența lor în a-i întrece pe turci. În cadrul sărbătorii, și-au copt pâinea
sub formă de semilună – simbolul Imperiului Otoman. După înfrângerea turcilor,
a devenit o obișnuință servirea cafelei de dimineață cu patiseria în formă de semilună.
Tot legenda spune că o sută de ani mai târziu, Marie Antoinette a fost cea
care a adus patiseria în Franţa, iar francezii au numit-o „croissant”.
Croissantul este acum simbolul patiseriei franceze. El a devenit delicatesa
oficială din zona de patiserie în 1920.
Înainte de secolul al XIX-lea, croissantul era considerat un aliment de
lux.
Nu se știe originea Zilei Croissantului, cert este că tradiția acesteia a
început între 2001 și 2005. De atunci, se sărbătorește în fiecare an pe 30
ianuarie, Ziua Croissantului.
Adi Hădean ne propune o rețetă delicioasă de croissant. Ingrediente pentru
10 croissante: 330 g făină, 200 g unt gras, 1 praf de sare, 120 ml lapte, 60 g
zahăr, 7 g drojdie uscată, 1 ou pentru uns, 1 lingură lapte. Laptele încălzit
îl amestecăm cu zahărul şi drojdia uscată şi lăsăm deoparte într-un loc cald.
Într-un bol punem făina, un praf de sare şi untul foarte rece, tăiat cubuleţe.
Întreaga rețetă o găsiți AICI.
Foto: Pixabay