Asociațiile de pacienți acuză că programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare. “Pacienții cronici sunt trimiși acasă fără tratament”





septembrie 19

17:33
2023

Timp citire articol: 2 minut(e)

Guvernul nu a adoptat încă nicio rectificare bugetară în acest an, în condițiile în care discută de câteva luni de un pachet fiscal menit să consolideze bugetul de stat. Întârzierea rectificării bugetare are însă un impact negativ asupra derulării programele naționale de sănătate, care au rămas fără finanțare în ultimele două luni, avertizează mai multe asociații de pacienți. 

Marți, trei asociații de pacienți au transmis un mesaj în care acuză că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.

“Programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naționale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimiți acasă fără tratament și fără nicio altă soluție. Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, se arată în mesaj.

Asociațiile solicită Guvernului să ia măsuri urgente și să deblocheze banii necesari sistemului medical, iar Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să publice urgent care este suma necesară, până la sfârșitul anului 2023, pentru derularea programelor naționale.

Mesajul a fost transmis de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În urmă cu o săptămână, mai multe asociații de pacienți au cerut Guvernului eliminarea scutirilor de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), o măsură care ar putea aduce anual circa 1 miliard de euro în plus la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă…

Citeste continuarea pe 360medical.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema