Asociaţia Europeană a Persoanelor Afectate de Sancţiuni a fost creată în Cipru


Asociaţia Europeană a Persoanelor Afectate de Sancţiunil (ESAPA) a fost înfiinţată în Cipru, a anunţat vineri într-un interviu acordat pentru versiunea electronică a ziarului Cyprus Mail, preşedintele acestei asociaţii, Maria Ioannidou.

Potrivit acesteia, sancţiunile anti-ruse au avut un impact negativ asupra activităţii multor companii din Cipru, ceea ce a dus fie la închiderea acestora, fie la reducerea personalului. Victimele erau atât ciprioţi nativi, cât şi cetăţeni străini care locuiau pe insulă. Ioannidou a explicat că mulţi lucrători nu pot primi sumele la care au dreptul în baza contractului (salarii, de exemplu), întrucât conturile bancare ale acelor firme care au suferit sancţiunile sunt acum blocate, iar în unele cazuri există dificultăţi uriaşe chiar şi la plata fondurilor de pensii ale lucrătorilor. „Noi cerem ca aceşti oameni să îşi poată primi salariul”, a spus preşedintele asociaţiei.

Cea mai mare afacere închisă ca urmare a sancţiunilor anti-ruse a fost compania de transport maritim SCF Management Services, în urma căreia 140 de persoane au rămas fără loc de muncă. Ei au fost cei care au devenit primii membri ai asociaţiei înfiinţate.

Ioannidou a spus că în legătură cu sancţiunile, pe lângă firma menţionată, au fost închise încă trei afaceri, cu un număr de la 20 la 30 de persoane fiecare. În plus, întreprinderile de servicii au început să-şi reducă personalul prin concedierea acelor lucrători care au fost angajaţi să lucreze pe piaţa rusă.

ESAPA a trimis scrisori în care descriu situaţia preşedintelui Nicos Anastasiades, precum şi Ministerului Finanţelor, Băncii Centrale şi Ministerului Muncii şi Securităţii Sociale. Aceste scrisori propun ridicarea sau suspendarea restricţiilor bancare pentru a asigura plata restanţelor salariale, pentru a oferi celor care şi-au pierdut locul de muncă compensaţii şi beneficii corespunzătoare şi pentru a acorda asistenţă în găsirea unui nou loc de muncă, angajaţilor companiei disponibilizaţi din cauza sancţiunilor. De asemenea, a criticat decizia autorităţilor cipriote de a aplica sancţiunile UE în cadrul sistemului juridic cipriot, care a fost făcută fără a lua în considerare pe deplin consecinţele unei astfel de mişcări.

Scrisorile subliniază, de asemenea, că scopul prevederii privind sancţiunile internaţionale împotriva companiilor care reprezintă interesele Rusiei nu este de a-i pedepsi pe angajaţii acestora,

Asociaţia a stabilit şi contacte cu deputaţii Camerei Reprezentanţilor din Cipru, care vor trebui să aducă în Parlament problema soluţionării neajunsurilor create de sancţiuni pentru locuitorii insulei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Horoscop zilnic 25 iunie 2022. Berbecii pot face cheltuieli neprevăzute

Urmatoarea stire

Video Exclusiv | Adi Popa, dezvăluiri din perioada FCSB. Cine ar fi fost antrenorul condus de Gigi Becali prin ”telecomandă”

Stiri pe aceeasi tema