Asociația culturală Soleil de l’Est prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație în Franța


Denumirea manifestării culturale: Salonul pictorilor români participanți la rezidențele de artiști Soleil de l’Est pe Valea Loarei, leagăn al civilizației renascentiste și medievale franceze și vest-europene, și la Collioure, bastion și capitală mondială a fovismului, Franța. Noutate: prezența unui grup de pictori brașoveni.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 6 februarie 2023, orele 18:30.

Organizator principal: Asociația „Soleil de l’Est”, 8, rue d’Amboise, 37540 Saint-Cyr-sur-Loire, Franța.

Partener principal: Centrul Internațional de Conferințe, Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului București.

Locația : Spațiile de expoziție sala „C. Brâncuși” Palatul Parlamentului București, str Izvor nr 2 – 4.

Echipa de curatori: Valentin Tănase, Daniel Crăciun, Victor Dima.

Perioada: 6 – 28 februarie 2023.

Orar : Expoziția este deschisă zilnic între orele 10:00 – 18:00.

Deschiderea expoziției va avea loc în prezența reprezentanților Centrului Internațional de Conferințe Palatul Parlamentului, București, ai Asociației „Soleil de l’Est”, a echipei de curatori, și a pictorilor expozanți, și ai eventualilor reprezentanți ai Franței în România.

Actuala expoziție reprezintă o sinteză a expresiilor artistice ale pictorilor participanți la rezidențele de artiști conduse de asociația Soleil de l’Est în Franța, începând cu anul 2001. În cadrul vernisajului va avea loc prezentarea lucrărilor realizate de pictorii care au fost invitați la rezidențele pe Valea Loarei și la Collioure, bastion al fovismului, o proiecție de reportaje filmate cu pictorii români în Franța, și va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albumele de artă realizate de Soleil de l’Est.

Totodată, la vernisaj va avea loc și o dublă lansare de carte : ”Pictori români din țară și disapora expun în beneficiul comunităților românești din UE” și „Soleil de l’Est în promovarea picturii brașovene, ieri, azi, mâine”. O parte din pictorii brașoveni vor fi prezenți la vernisaj și vor putea mărturisi despre acest eveniment petrecut în premieră în noiembrie 2022, la Brașov. În vederea cunoașterii picturii brașovene, la actualul Salon au fost invitați să participe și o parte din pictorii din orașul de la poalele Tâmpei, prezentați în cartea menționată.

Obiectivele manifestării culturale converg, în primul rând, în a prezenta publicului bucureștean un grup de prestigioși pictori români din țară și diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană. Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, cu oameni de cultură francezi și români, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile lor. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes și mare interes în cadrul celor peste 170 expoziții organizate de asociație, începând din anul 1990, atât în Franța, la Paris și în alte orașe culturale franceze, cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus – capitală europeană a culturii 2017, precum și la București. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați „ambasadori” ai picturii române au fost vizionate și apreciate de publicul cunoscător și erudit francez.

Asociația Soleil de l’Est, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism și calitate artistică, prin prezentarea în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană, a unei părți de mare interes și importanță a culturii române, în speță pictură contemporană. Prezenta expoziție este un summum a celor peste 170 expoziții de pictură română, organizate de Soleil de l’Est în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia), etc. În România Soleil de l’Est a prezentat pictură română contemporană la București, sala „C. Brâncusi” Palatul Parlamentului, Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român, ARCUB, cât și în Brașov, Timișoara, Iași, Mangalia. Soleil de l’Est și pictorii expozanți sunt onorați că prestigioasele simeze ale sălii „C. Brâncuși” vor găzdui prezentul Salon.

Precizări despre pictorii expozanți:

În cadrul actualei expoziții, Soleil de l’Est prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație în Franța, în perioada 2001 – 2021. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate în țară, după întoarcerea de pe meleaguri franceze, sub influența impresiilor și a emoțiilor acumulate pe parcursul participării artiștilor la rezidențe în Franța. Sunt prezenți și pictori noi, îndeosebi cei brașoveni, doritori a se atașa mesajului asociației Soleil de l’Est „Arta, ca să fie cunoscută, trebuie să circule”.

Pictorii expozanți sunt următorii : ABRAHAM Iakab, Brașov. ACHITENIE Ion, București. ALBERT Levente, Brașov. ALBU Jan, București. BEIANU Sebastian, Brașov. BÖMCHES (von) Friederich, Brașov. BIALCOVSKI Dalia, București. CHOLET Elena, Chartres,Fr. CIOBANU Cristina, Bacău. CIOCHINĂ Nicolae, Iași. COMAN Gheorghe, București. CONDRUZ Marian, București. CONTRAȘ Bogdana, București. CORCODEL Mircea, București. COSTEA Gellu, București. CRĂCIUN Daniel, București. CUCERZAN Horea, București. DIMA Victor, București. DIVIZA Vasili, Brașov. DIMISCA Laurențiu, București și P.Neamț. DOMINTE Merișor-Georgeta, Iaşi. DUMITRAS Puiu Costachi, București. FOANENE Andreea, Timișoara. FRĂȚILă Adriana, Paris,Fr. GAVRIL Mihail, București. IANCUT Ion, București, ISĂILĂ Ion Ilarion,(De.) ISĂILĂ ANURA Mirela,(De). IORDACHE Mirela, București. IORGA Nicolae, București. JANKU Olivia, Aachen,De. KARCIUKAS Pintilii Alexandru (RO), LICIU Lucian, București. MACOVEi Dumitru, Moinești. MIDVICHI Laurențiu, București. MĂRGINEAN Alexandru, București. MATTIS-TEUTSCH Agnès, Brașov. MATTIS-TEUTSCH Waldemar, Brașov, MIHAIL Filip, București. MIHUS Grigore, Baia Mare. MODÂLCĂ Mihaela, Brașov. MODÂLCĂ Iftimie, Brașov. MOCANESCU Tănase, Brașov. MURARIU Marilena, București. NEGRESTEANU Pop Vasile, București. NEAMȚU Costin, București. NEAMȚU Lisandru, București. OTETELESANU Măriuca, București. PARASCHIV Christian, Paris,Fr. PELMUS Ștefan, București. PETCU Filip, Timișoara. RĂDUCU Marin, București. STAICU Alina, Cluj-Napoca. STAN Gabriel, Brașov. TAROI Ioan, Brașov. TAROI Victoria, Brașov. TĂNASE Valentin, București ; TOLAN Vasile, București. TOFAN Valeria, București. TOMASELLI Angela, București. TUDOR Constantin, Iași. VASILESCU Corneliu, București. VELICU Petre, Paris,Fr. VESCU Teodor, București. ZANCU Sergiu, Paris,Fr. ZBÂRCEA Daniela, București.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

”Am controlat jocul! Meritam victoria”

Urmatoarea stire

America Express, 5 februarie 2023. Detaliul mai puțin știut despre Andreea Antonescu. Ce cunoștințe „la nivel de olimpiadă” are

Stiri pe aceeasi tema

De ce nu ne mai înfuriem

Nu putem reforma profund România abuzatoare cu de-alde Bode, Ciucă, Predoiu, Ciolacu, Firea și cei ca ei, păstoriți…