Armata Rusiei: o putere supraestimat─â

Armata Rusiei: o putere supraestimat─â

├Än cazul invaziei ruse╚Öti ├«n Ucraina, Putin a crezut probabil ├«ntr-o victorie rapid─â. Ea s-a dovedit iluzorie, dup─â cum arat─â mobilizarea par╚Ťial─â recent anun╚Ťat─â. C├ót de puternic─â este ├«n realitate armata Rusiei?

Dup─â c─âderea Uniunii Sovietice, Moscova a f─âcut tot ce a putut pentru a-╚Öi men╚Ťine statutul de superputere, inclusiv ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Este adev─ârat c─â PIB-ul Rusiei nu justifica pozi╚Ťia sa proeminent─â ├«n r├óndul statelor lumii. Din punct de vedere economic, Uniunea Sovietic─â nu putea ╚Ťine pasul cu multe ╚Ť─âri occidentale.

├Äns─â Kremlinul a justificat ├«ntotdeauna preten╚Ťia Moscovei de a fi o mare putere ├«n termeni militari. De-a lungul deceniilor, Rusia a tot sus┼úinut c─â are una dintre cele mai mari ╚Öi mai eficiente armate din lume. La care se adaug─â ╚Öi armele nucleare. Pentru a ne reaminti acest lucru, pre╚Öedintele Vladimir Putin a oferit ├«n mod regulat lumii imagini cu parade militare perfect coregrafiate la Moscova sau cu manevre ale for╚Ťelor sale armate.

Cu toate acestea, puterea unei armate nu se demonstreaz─â prin defil─ârile din Pia╚Ťa Ro╚Öie, ci ├«n tran╚Öeele de pe c├ómpul de lupt─â. Iar ├«n estul Ucrainei, ru╚Öii ├«nfrunt─â o armat─â semnificativ mai mic─â ╚Öi care nici m─âcar nu exista ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani. Cum se poate a╚Öa ceva?

Cât de mare este cu adevărat armata Rusiei?

Potrivit Margaretei Klein, de la funda┼úia Institutului German pentru Afaceri Interna╚Ťionale ╚Öi de Securitate (Stiftung Wissenschaft und Politik), pe h├órtie, armata Rusiei ar avea 1 milion de solda╚Ťi, iar ├«n viitor chiar 1,1 milioane. Cu toate acestea, dimensiunea real─â este mai mic─â, spune ea pentru DW. O mare parte din unit─â╚Ťile ruse╚Öti dislocabile au fost deja desf─â╚Öurate ├«n Ucraina, a precizat Klein.

ÔÇťAu suferit pierderi mari cu solda╚Ťii uci╚Öi sau r─âni╚ŤiÔÇŁ, mai spune experta ├«n ap─ârare. Cifrele exacte nu sunt disponibile. Dar agen╚Ťia american─â de informa╚Ťii CIS crede c─â Rusia a suferit zeci de mii de mor╚Ťi ╚Öi r─âni╚Ťi.

P├ón─â acum au avut de suferit regimentele sta╚Ťionate pe timp de pace ├«n partea asiatic─â a Rusiei, apreciaz─â George Barros, de la think tank-ul american Institute for the Study of War. Ideea c─â Rusia dispune de rezerve de solda╚Ťi gata de ac╚Ťiune nu are nimic de-a face cu realitatea, a declarat el pentru DW. Cursul r─âzboiului de p├ón─â acum dovede╚Öte c─â lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse, atrage aten┼úia Barros.

Rusia trebuie acum s─â cheme rezervi╚Öti pentru a umple golurile l─âsate de pierderi, explic─â, la r├óndul ei, Margarete Klein. ├Än cele din urm─â, obiectivul lui Putin prin chemarea rezervi╚Ötilor, spune Barros, este de a men╚Ťine actuala linie de front.

Armata Rusiei / surs─â foto: eng.mil.ru

Pe front f─âr─â preg─âtire sau echipament

Starea de for╚Ť─â militar─â a Moscovei este demonstrat─â ╚Öi de persoanele care sunt ├«nrolate ├«n prezent pentru a servi ├«n armata Rusiei. ÔÇťAcolo sunt oameni care au peste 50 de ani ╚Öi au probleme de s─ân─âtateÔÇŁ, spune expertul ├«n ap─ârare. Numeroase exemple diseminate pe platformele sociale confirm─â aceast─â observa╚Ťie.

Barros aminte╚Öte c─â rezervi╚Ötii necesit─â instructaj ╚Öi echipare ├«nainte de a fi trimi╚Öi la r─âzboi. Cu toate acestea, mul╚Ťi dintre ei dispun de doar una sau dou─â luni de formare, ceea ce nu este suficient. Al╚Ťii sunt chiar trimi╚Öi pe front f─âr─â preg─âtire sau echipament. Expertul nu crede c─â succesul militar poate fi ob╚Ťinut cu astfel de rezervi╚Öti. A┼ča ├«nc├ót num─ârul mor╚Ťilor ╚Öi al r─âni╚Ťilor va cre╚Öte probabil.

Expertul rus în securitate Pavel Luzin, aflat în prezent în SUA, împărtășește această evaluare

├Än opinia sa, Ucraina va continua s─â lupte, ├«n pofida referendumului fictiv organizat de marionetele lui Putin ├«n estul ╚Ť─ârii. Luzin mai spune c─â industria de armament a Rusiei nu este ├«n m─âsur─â s─â asigure aprovizionarea pe termen scurt, cu at├ót mai pu╚Ťin pentru rezervi╚Ötii care sunt chema╚Ťi ├«n prezent. ├Än Rusia sunt ├«nc─â depozitate arme ╚Öi gloan╚Ťe vechi din perioada sovietic─â, atrage aten╚Ťia ╚Öi Margarete Klein.

├Äns─â nici ├«n acest caz nu se poate ╚Öti dac─â nu cumva o mare parte din aceste arme nu au fost deja v├óndute prin corup╚Ťie, ori dac─â materialul chiar poate fi folosit ├«n r─âzboi. Industria rus─â de armament duce lips─â de cipuri pentru arme de ├«nalt─â precizie ╚Öi alte piese de schimb, spune Klein. Cu toate acestea, Rusia are avantajul de a avea mai mul╚Ťi oameni la dispozi╚Ťie. Armata Rusiei poate astfel s─â trimit─â tot mai mul╚Ťi rezervi╚Öti la r─âzboi pe termen lung, subliniaz─â Ted Galen Carpenter de la Institutul CATO din Washington, ├«n dialog cu DW.

Pentru a avea succes ├«n r─âzboi, ai nevoie de mai multe componente, spune George Barros de la think tank-ul american ÔÇťInstitute for the Study of WarÔÇŁ

Solda╚Ťi, arme moderne, o bun─â preg─âtire, conducere, motiva╚Ťie, logistic─â sunt doar c├óteva dintre ele. ÔÇťSimplul fapt de a pune mai mul╚Ťi oameni ├«n prima linie nu va rezolva problema pe care o au ru╚Öii. For╚Ťele ucrainene vor continua s─â avanseze, c─âci ofensiva lor nu s-a ├«ncheiatÔÇŁ, este convins Barros.

Ru╚Öii, pe de alt─â parte, sunt ├«n prezent mul╚Ťumi╚Ťi s─â p─âstreze pozi╚Ťiile existente, adaug─â el. ├Än trecut, de╚Öi for╚Ťele Rusiei au fost net superioare celor ale Ucrainei, inclusiv ├«n ceea ce prive╚Öte calitatea armelor ╚Öi num─ârul de solda╚Ťi, conducerea militar─â a Moscovei nu a fost capabil─â s─â foloseasc─â aceast─â superioritate tactic─â pentru a atinge obiective strategice ├«n r─âzboi, analizeaz─â el.

Folosirea armelor nucleare pentru a intimida Occidentul

De altfel, aceasta nu se poate nici cu mercenari bine preg─âti╚Ťi ╚Öi bine echipa╚Ťi, cum ar fi a╚Öa-numitul Grup Wagner. Num─ârul lor ├«nainte de r─âzboi era de aproximativ 8000 ÔÇô 9000 de lupt─âtori, care ├«ns─â nu au fost desf─â╚Öura╚Ťi doar ├«n Ucraina, spune Barros. ├Än estul Ucrainei, au luptat ca simpli solda╚Ťi de infanterie. ├Än opinia sa, ei nu ar avea un impact semnificativ asupra evolu┼úiei r─âzboiului.

Exper╚Ťii cred c─â amenin╚Ťarea cu armele nucleare este menit─â s─â intimideze Occidentul. ÔÇťAceast─â amenin╚Ťare nu este nou─âÔÇŁ, observ─â Margarete Klein, de la Institutul German pentru Afaceri Interna╚Ťionale ╚Öi de Securitate. Scopul ei este de a submina sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Din punct de vedere militar, utilizarea armelor nucleare este inutil─â. Ar putea avea sens strict din punct de vedere politic dac─â regimul de la Moscova se confrunt─â cu o ├«nfr├óngere militar─â. Cu toate acestea, Margarete Klein consider─â c─â utilizarea armelor nucleare este pu╚Ťin probabil─â. Consecin╚Ťa ar fi c─â Putin ar pierde sprijinul Chinei sau al Indiei. Pe de alt─â parte, Ted Galen Carpenter, de la CATO, spune: ÔÇťDac─â Putin va trebui s─â aleag─â ├«ntre a folosi arme nucleare sau a r─âspunde pentru crimele sale ├«n fa╚Ťa unui tribunal interna╚Ťional, va alege op╚Ťiunea nuclear─âÔÇŁ.

Barros ╚Öi al╚Ťi exper╚Ťi consider─â c─â, dup─â referendumurile false care au loc ├«n prezent, Putin va anexa estul ╚Öi sudul Ucrainei. Dup─â aceea, el ar putea inclusiv s─â desf─â╚Öoare recru╚Ťi ╚Öi trupe ale Ministerului de Interne ├«n aceste zone, ceea ce este ├«n prezent interzis din motive legale, a spus el. ÔÇťFor╚Ťele Rusiei au nevoie de o pauz─â, sunt epuizateÔÇŁ, spune Barros. Acesta subliniaz─â c─â se a╚Öteapt─â la mai multe ofensive din partea ucrainenilor ├«n aceast─â iarn─â.

Se întrevede un sfârșit rapid al războiului?

Ted Galen Carpenter de la CATO spune c─â Rusia dore╚Öte un sf├ór╚Öit rapid al r─âzboiului. Ucraina ╚Öi Occidentul ar trebui s─â arate disponibilitate de a negocia. Margarete Klein ╚Öi George Barros, care nu cred ├«ntr-un sf├ór╚Öit rapid al r─âzboiului, v─âd lucrurile ├«n mod diferit. Putin sper─â c─â Occidentul va renun╚Ťa la sprijinul acordat Ucrainei. Or, potrivit lui Klein, rezultatul r─âzboiului depinde de ├«nsu╚Öi acest sprijin continuu. R─âzboiul se poate ├«ncheia cu adev─ârat numai dac─â Rusia sufer─â o ├«nfr├óngere total─â, conchide expertul rus ├«n securitate Pavel Luzin.

Sursa: Deutsche Welle / Autor: Miodrag Soric

├Ä╚Ťi recomand─âm:

Arseniy Kumankov, profesor rus: Participarea rușilor la războiul din Ucraina este o crimă morală

cuvinte cheie: Armata Rusiei

Citeste continuarea pe project-e.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Mesaje la multi ani pentru so╚Ť

Urmatoarea stire

Grupul suedez Lantm├Ąnnen Unibake deschide o nou─â fabric─â ├«n Rom├ónia. Compania este unul dintre cei mai mari juc─âtori de pe pia┼úa local─â de panifica┼úie

Stiri pe aceeasi tema