Aritmetica ministrului Ligia Deca, în cazul toaletelor din curtea școlilor. Anul trecut erau 180 de școli cu latrină, anul acesta mai sunt 189, după ce în ultimul an pentru 62 de școli au fost construite WC-uri în interior. Explicația: „Școlile mai fuzionează sau se mai despart în funcție de nevoile locale”


Din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și au rămas, în prezent, 189 de școli cu toaletă în curte. Această explicație a fost prezentată de ministra Educației, Ligia Deca, la conferința de presă de după ședința de Guvern de astăzi, vineri, 8 septembrie. Întrebată de jurnaliști care este numărul de școli cu toaletă în curte cu două zile înainte ca elevii din țară să înceapă cursurile, Deca a spus că în ultimul an au fost rezolvate de pe listă 62 de școli, rămânând „la acest moment 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme”. Însă, cu un an în urmă, tot înainte să înceapă școala, erau 180 de școli în această situație, după cum declara purtătorul de cuvânt al PNL, partid în care s-a înscris Ligia Deca.

Singura explicație a ministrei pentru diferența de 62 de școli modernizate dintre cele 180 de școli cu toaleta în curte din septembrie anul trecut și cele 189 din septembrie anul acesta este că „rețeaua școlară este una în evoluție, școlile mai fuzionează sau da, se mai despart în funcție de nevoile locale și atunci această centralizare se cere periodic pentru a avea ultima situație în acest sens”.

Amintim că cea mai recentă declarație despre numărul de școli cu toalete în curte a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pe 23 august. „În acest an, avem 180 de școli cu toalete în curte”, a precizat Stroe, la începutul unei conferințe de presă. Cifra anunțată era similară celei declarate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022: Anul trecut, aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Sorin Cîmpeanu declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că, după investiții pentru 126 de școli, mai rămân 180.

Iată declarațiile ministrei Educației de vineri, 8 septembrie:

Ligia Deca: În ceea ce privește situația grupurilor sanitare neconforme, pot să vă spun că în ultimul an s-au finalizat s-au finalizat lucrările la 62 astfel de unități de învățământ. Deci pentru 62 de școli nu mai suntem în situația în care grupul sanitar să nu fie în incintă sau să nu fie conform. Conform ultimelor date transmise de către inspectoratele școlare și de către prefecturi, pentru că avem două surse de date, la acest moment există 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme, grupate în 148 de unități administrativ-teritoriale.

La data de 25 august, Ministerul Educației a și pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind repartizarea sumelor necesare pentru a se efectua lucrări. Practic, se alocă peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situația în 159 de unități de învățământ. Pentru restul de aproximativ 30 de…

Citeste continuarea pe www.edupedu.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Confuzie creată în rândul directorilor de școli și angajaților aflați în grevă generală, printr-un document trimis de Ministerul Educației care făcea trimiteri și la amenzi / Sindicatele îl demontează punct cu punct: Conține dispoziții contradictorii și creează o presiune nejustificată asupra directorilor

Sindicatele din învățământul preuniversitar demontează un document trimis de Ministerul Educației, care conținea prevederi din legislație care ar…