Arestarea fostului agent FSB, Igor Ghirkin, poate fi o schimbare în raportul de putere dintre facțiunile Kremlinului


Ghirkin a fost luat pentru interogatoriu de către ofițerii FSB FOTO Twitter

Potrivit analiștilor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), arestarea fostului lider al milițiilor din Republica Populară Donețk (DPR) Igor Ghirkin (Strelkov) poate fi o manifestare publică a schimbării raportului de putere între fracțiunile Kremlinului. Mai mult, este posibil ca echilibrul să nu se fi schimbat în favoarea FSB, în care a servit Ghirkin.

Avocatul lui Strelkov, Aleksander Molohov, a susținut că agențiile ruse de aplicare a legii îl urmăresc pe Ghirkin pentru postările sale pe Telegram din 25 mai 2023, în care ar fi discutat despre lipsa plăților către militarii regimentelor 105 și 107 aeropurtate. Cu toate acestea, documentele instanței, a menționat ISW, indică faptul că autoritățile ruse au deschis dosarul împotriva lui Ghirkin pe 18 iulie, ziua în care acesta a publicat mai multe critici usturatoare la adresa președintelui rus Vladimir Putin. Fostul agent FSB l-a criticat constant pe Putin și până pe 18 iulie, dar criticile sale din trecut nu au dus la arestarea sa.

„Surse ruse au susținut că arestarea lui Ghirkin face parte dintr-un efort al Administrației Prezidențiale Ruse de a reprima ultranaționaliști ruși proeminenți, după revolta armată din 24 iunie a mercenarilor conduși de Evgheni Prigojin. O sursă rusă legată de serviciile de securitate ruse a dat publicității un document aprobat după revolta Wagner, în care Kremlinul ar fi ordonat autorităților ruse „să ia măsuri represive împotriva nebunilor, inclusiv a lui Strelkov-Ghirkin”, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

Influența lui Serghei Kirienko a crescut

Documentul se referă și la câțiva propagandiști ruși, printre care Margarita Simonian, bloggeri media cunoscuți, membri ai Dumei de Stat a Rusiei care sunt activi pe internet și Prigojin. Anterior, surse ruse au declarat că fracțiunile Kremlinului au început o luptă pentru controlul spațiului informațional rusesc, iar primul adjunct al șefului administrației președintelui Federației Ruse, Serghei Kirienko, a încercat să o submineze pe Simonian.

Comitetul de Investigații al Rusiei – agenția de stat care l-a arestat ​​pe Ghirkin – este o entitate subordonată lui Putin. ISW a informat anterior că, după revolta lui Prigojin, Kiriienko și-a extins semnificativ controlul asupra rețelelor sociale rusești și și-a crescut influența în guvernul federal rus.

Ghirkin, unealta unui agent FSB

„Arestarea lui Ghirkin urmează altor acuzații penale împotriva ultranaționaliștilor cu legături anterioare cu serviciile de securitate ruse și indică faptul că oficiali ruși ar putea viza ultranaționaliști cunoscuți care dezvăluie în mod regulat informații despre Kremlin”, arară ISW. Institutul pentru Studierea Războiului a adăugat că Ghirkin a avut probabil sprijinul unui agent de securitate necunoscut – posibil din FSB -…

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema