Apa din rezevorul barajului Kahovka a scăzut la un nivel la care nu mai poate asigura răcirea reactoarelor Centralei Nucleare ZaporojieNivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei Nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP.

Nivelul apei a scăzut „sub pragul critic de 12,7 metri” şi nu mai este suficient să alimenteze „bazinele Centralei Nucleare Zaporojie” în vederea operaţiunilor de răcire”, anunţă directorul operatorului ucrainean Ukrhydroenergo, Igor Sîrota.

Directorul Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, care urmează să efectueze o vizită în centrală săptămâna viitoare, anunţa la începutul săptămânii că apa nu mai poate să fie pompată dacă nivelul acesteia coboară sub pragul de 12,7 metri.

Combustibilul miezului reactoarelor şi cel plasat în piscine de depozitare – în vederea evitării unui accident nuclear cu emisii radioactive în mediu – este necesar să fie răcit în mod constant, notează AFP, citată de New.ro.

Un bazin mare de răcire situat în apropierea instalaţiei este „plin în prezent şi conţine suficiente rezerve de apă în vederea alimentării centralei timp de mai multe luni, pentru că cele şase reactoare (ale centralei) sunt oprite”, a anunţat el.

Editor : Liviu Cojan

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema