Antigua și Barbuda este primul stat care anunță intenția a aboli monarhia după moartea Reginei Elisabeta a II-a/ Șeful guvernului din insula caraibiană a anunțat convocarea unui referendum în următorii trei ani

La doar câteva momente după ce Charles al III-lea a fost confirmat ca rege al Antigua și Barbuda, premierul Gaston Browne a declarat pentru ITV News că intenționează să organizeze un referendum pentru a deveni republică în termen de trei ani.

În cadrul unei ceremonii de aderare la Government House din capitala St John’s, demnitarii locali au semnat proclamația care confirmă statutul noului lor rege.

Însă premierul Gaston Browne nu a făcut un secret din aspirația sa de a înlocui monarhia și ca Antigua și Barbuda, cu o populație de aproape 100.000, să devină o republică.

Partidul său Laburist din Antigua și Barbuda a revenit la putere în 2014, Browne aflându-se acum în al optulea an de prim-ministru. Insulele au devenit independente în 1981, iar el consideră că o republică este o evoluție naturală.

„Aceasta este o chestiune care trebuie să fie supusă unui referendum pentru ca poporul să decidă. Nu reprezintă nicio formă de lipsă de respect față de monarh. Nu este un act de ostilitate sau vreo diferență între Antigua și Barbuda și monarhie. Este un pas final pentru a completa cercul independenței pentru a deveni o națiune cu adevărat suverană”, a declarat Gaston Browne la ITV.

Regina Elisabeta a vizitat Antigua de trei ori în timpul domniei sale, cel mai recent în 1985. Prințul Charles, așa cum se numea atunci, i-a călcat pe urme în urmă cu cinci ani, când a văzut eforturile de reconstruire după două uragane devastatoare.

Se așteaptă ca Browne să fie reales anul viitor și, dacă va fi așa, va convoca referendumul în următorul său mandat.

El a spus că nu a fost o problemă arzătoare în țară, iar atunci când a comandat sondaje, nu au existat „răspunsuri emoționale semnificative”.

“Cred că majoritatea oamenilor nici măcar nu s-au deranjat să se gândească la asta. Acesta nu este un act de ostilitate sau vreo diferență între Antigua și Barbuda și monarhie, ci este ultimul pas… pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o națiune suverană”, adăugat premierul din Antigua și Barbuda.

Insulele din Caraibe sunt unul dintre cele 14 domenii independente care au continuat să îl aibă ca șef de stat pe monarhul britanic. Barbados a votat anul trecut pentru a deveni republică. E posibil ca alte state precum Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica sau Belize să organizeze referendumuri privind abolirea monarhiei.

Pentru cei mai mulți locuitori din Antigua, legătura lor cea mai concretă cu un șef de stat îndepărtat apare atunci când folosesc bancnotele care conțin portretul suveranului.

Dolarul din Caraibe de Est este folosit de mai multe state din regiune. Prim-ministrul Browne spune că se așteaptă în continuare să fie concepute noi bancnote cu Regele Charles al III-lea în timp util, indiferent de orice modificări constituționale.

Citește și…

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Un bebeluș din Neamț a fost opărit cu supă pe aproape jumătate din corp. Copilul internat la Iași

Urmatoarea stire

Concurent-surpriză la Vocea României! Cum a reacționat Tudor Chirilă când a văzut cine era, de fapt, pe scenă

Stiri pe aceeasi tema