Anchetă la 10 bănci care participă la calculul ROBOR


Anchetă la 10 bănci din România care cotează ROBOR. O acțiune similară a avut loc în 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că au „atacat leul”, conform Adevărul.

Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar miercuri, 1 noiembrie, a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, potrivit FinancialIntelligence.  

Anchetă la 10 bănci care cotează ROBOR

Cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt: 

  • Banca Transilvania
  • BCR
  • BRD-SocGen
  • ING Bank
  • Raiffeisen Bank
  • CEC Bank 
  • UniCredit Bank
  • OTP Bank România 
  • EximBank 
  • Intesa Sanpaolo România.

O investigație similară cu cea demarată acum a fost declanșată de Consiliul Concurenței în octombrie 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că au „atacat leul”.

Atunci au fost aplicate amenzi uriașe pentru Raiffeisen și BRD, în condițiile în care sancțiunile pentru înțelegeri anti-concurențiale se stabilesc ca procent din cifra de afaceri, până la 1%, conform sursei citate.

ROBOR la 3 luni a trecut de 8%. Ratele au crescut enorm în 2022

Toate ratele bancare s-au scumpit, după ce ROBOR la 3 luni a depășit 8%, iar IRCC a ajuns la 4,06%. În unele cazuri, majorările sunt de peste 1.000 de lei, într-un singur an, scrie Adevărul.

La începutul lunii august, guvernatorul BNR a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creşterea ROBOR. „Au suprareacţionat. A fost clară tendinţa băncilor şi a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus Mugur Isărescu.

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari decât alte țări

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări, inclusiv cu Ungaria, în ultima perioadă. Guvernatorul BNR a explicat că România a fost nevoită să facă acest lucru deoarece a avut deficitele cele mai mari.

„România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari. Vă rog să îmi explicaţi care este situaţia urâtă a Ungariei”, a spus Mugur Isărescu.

Potrivit BNR, rezervele internaţionale ale României nu au scăzut, dar nici nu au crescut.

Ai
un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa [email protected]

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Misiunea mea este să nu cad. Încă pot găsi fericirea, în ciuda greutăților

Urmatoarea stire

Economica.net – A treia revizuire în minus. Comisia Europeană reduce estimările privind producțiile de porumb, floarea-soarelui și soia cu până la 8%

Stiri pe aceeasi tema