ANALIZĂ PSD, de la marile privatizări, la „patriotismul economic”. Cum se pregătește premierul Marcel Ciolacu de atragerea electoratului AUR


PSD reușește să dea premierul după o pauză de aproape 4 ani, iar Marcel Ciolacu a propus un program despre „patriotismul economic”. Poziționarea PSD-ului pe scena politică începe să fie una favorabilă campaniilor electorale din 2024, când partidul condus de Marcel Ciolacu va trebui să lupte inclusiv cu AUR, care a ajuns la circa 20% în sondaje.

În ultimele 3 decenii, PSD a fost partidul care a făcut unele dintre cele mai importante privatizări în perioada în care a guvernat. Petrom SA, probabil cea mai importantă companie a statului român, a fost privatizată de guvernul Năstase și vândută către austriecii de la OMV. Roman Brașov SA, compania care producea camioane pentru statul român, a fost privatizată în 2003, tot de guvernul Năstase, și acum este deținută de Ioan Neculaie. Tot în 2003, guvernul Năstase vinde și compania ARO Câmpulung, în schimbul sumei de 150.000 de dolari, către un american pe nume John Perez, care avea o firmă într-un apartament din Miami. Sidex Galați, una dintre cele mai importante companii pentru industria și siderurgia națională, a fost vândută de guvernul Năstase, în 2001, către o companie britanică, iar datoriile au fost șterse.

În ultimii ani, PSD a schimbat complet discursul despre economie și în 2023 propune acest „patriotism economic”: „dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare”, arată programul de guvernare asumat de Marcel Ciolacu.

Multe dintre ideile pe care le prezintă premierul desemnat Marcel Ciolacu nu sunt o noutate pentru PSD, deoarece acestea au mai fost promise și în perioada 2017-2019, când partidul era condus de Liviu Dragnea. Marcel Ciolacu promite o reindustrializare a României prin ajutoare de stat: „Reindustrializăm România prin scheme de ajutor de stat pentru toate companiile ce produc aici, indiferent de acționariat”. Totuși, PSD reușește să se contrazică singur, deoarece propune „patriotism economic”, dar vrea să finanțeze companiile „indiferent de acționariat”.

În 2017, programul de guvernare al PSD vorbea despre același lucru: „Politica industrială activă trebuie bazată pe subvenții condiționate, abordare policentrică și concentrare pe clusterele de competitivitate. (…) se impune ca element central reindustrializarea României, în cadrul căreia statul să acționeze ca un manager performant”.

Ideea de reindustrializare nu este o noutate pe scena politică din UE, deoarece Emmanuel Macron, președintele Franței, încearcă asta (fără succes) de mai mulți ani. Diferența este că Franța are mai multe companii în afara UE pe care încearcă să le convingă să revină în țară, în timp ce România va trebui să-și construiască companiile în domenii esențiale ale industriei. Nu este cazul ca Marcel Ciolacu să copieze modelul francez de reindustrializare, ci PSD încearcă să atace discursul…

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema