ANALIZĂ Ce se întâmplă cu legile educației în 2023. Proiectul consolidat al Ligiei Deca încă așteaptă să fie implementat

Legile educației au rămas într-un con de umbră după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Prezentate cu mare pompă, acestea au ocupat multă vreme agenda publică. Ele au fost totodată contestate o parte din reprezentanții cadrelor didactice. După demisia neașteptată a lui Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educației, Ligia Deca a prezentat un pachet consolidat al legilor propuse de Sorin Cîmpeanu și aprobate de Palatul Cotroceni. Inițial, termenul de 31 octombrie sau „finalul lunii octombrie” a fost trasat de premierul Ciucă la preluarea mandatului actualului ministru Ligia Deca. Aceasta a aprobat la momentul respectiv această dată pentru prezentarea proiectelor de legi în forma lor consolidată. Ulterior însă, discuția a fost amânată pentru 2023.

O dezbatere dificilă

Senzația generală e că discuția pe legile educației s-a împotmolit. Potrivit ministrului Educației, legile educației vor fi făcute publice „după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit”, la începutul anului 2023. Deca a precizat totodată că va explica pe îndelete toate reformele. Doar că dezbaterea publică se află mai degrabă într-un con de umbră. Consultările publice nu au fost însoțite de dezbateri față în față ale specialiștilor, astfel că există în continuare voci care contestă eficiența acestui pachet.

O sabie cu două tăișuri

Legile educației, împachetate în sloganul „Românie Educată”, propun unele modificări importante, pe alocuri chiar substanțiale ale procesului educațional din țară. De pildă se merge pe ideea unui examen de Bacalaureatul unic pentru toate filierele şi profilele. Totodată se desfiinţează filiera liceală tehnologică, transformând-o în filieră profesională, înlocuitoare a şcolii profesionale. Iar acestea sunt doar unele modificări care implică învățământul preuniversitar.

Schimbările propuse reprezintă în linii mari o sabie cu două tăișuri. Partea bună e că se vor elimina o serie de lucruri care au devenit redundante. Examenul de Bacalaureat de pildă nu a suferit prea multe schimbări de-a lungul timpului, iar îngrijorările exprimate de unii profesori, dar și de reprezentanții elevilor deopotrivă erau legate de actualitatea lui. Cu alte cuvinte cum îi ajută pe elevi concret acest examen în forma lui din prezent? Modificarea examenului de Bacalaureat era necesară în contextul schimbărilor substanțiale care au loc în lumea de astăzi. Pe de altă parte, mai puțin încurajator este ritmul schimbărilor. Aceste schimbări au loc pe alocuri brusc. Ruperea cu trecutul poate fi un lucru util, însă dacă aceasta se realizează prea brusc, elevii și profesorii ar putea fi bulversați de ritmul schimbării. Cu alte cuvinte, echilibrul este cuvântul de bază, iar aici intervine nevoia unei dezbateri naționale.

România needucată

Schimbările operate la legile educației erau necesare, în contextul în care educația din România se află într-o stare deplorabilă. Datele arată că în România sapte din zece elevi sunt analfabeți funcțional. În mediul rural, raportul este chiar mai mare – 8 elevi din 10. Elevi creativi, care au rezultate foarte bune și potențial de a face performanță după finalizarea școlii, sunt cel mult 2 din 100. La testele PISA din 2020 România s-a clasat pe ultimele locuri din Europa.

Problema nu este legată doar de elevii. Adesea profesorii sunt depășiți. Un proiect eficient al legilor educației trebuie să trateze problema la firul ierbii. Elevul se află în centrul sistemului educațional, dar o atenție semnificativă trebuie dată și actului educației.

Proiectul consolidat al leglilor educației, propus de Ligia Deca ar trebui să fie implementat anul acesta. Așa cum a devenit limpede el nu va mulțumi pe toată lumea. Rămâne de văzut dacă acesta va reprezenta în final o reformă sistemică care să dea uitării peticirile efectuate în ultimii 30 de ani.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Nici o zi fără cel puțin un accident!

Urmatoarea stire

„Riscam să nu ne mai uităm la un eveniment sportiv ci la o bătaie între cele două facțiuni ale galeriei”

Stiri pe aceeasi tema