Zilele trecute, Grecia a trecut printr-o adevărată tragedie națională după ce două trenuri, între care unul cu pasageri, s-au ciocnit. În urma accidentului, cel mai grav din istoria țării, cel puțin 46 de oameni și-au pierdut viața, însă bilanțul victimelor ar putea crește. Mai mult decât atât, accidentul a aruncat țara într-o nouă perioadă de proteste și tulburări sociale. Manifestații consideră că este vorba despre un accident care se putea întâmpla oricând. Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în fața sediului central al Hellenic Train din Atena, compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia. Nu știm cum se vor sfârși protestele, însă este clar că imaginea guvernului elen a fost grav afectată.
Ciocniri de trenuri în România
Accidentul din Grecia ar trebui să ridice semnale de alarmă la București. Căile ferate din România sunt de multă vreme o adevărată bombă cu ceas. Ciocnirea trenurilor este un tip de accident care se întâmplă frecvent și la noi în țară și doar norocul a făcut ca până acum niciun accident grav să nu implice trenuri de pasageri. De pildă, anul trecut, două trenuri de marfă s-au ciocnit în Vrancea. În urma coliziunii, unul dintre vagoane, a deraiat. Nu au fost raportate însă victime, ca urmare a faptului că vagoanele erau încărcate cu cereale și nu cu persoane, iar autoritățile nu s-au grăbit să ia măsuri.
Nu a fost însă singurul accident de acest fel. În 2021 alte două trenuri de marfă s-au ciocnit violent, de data aceasta la Fetești. Din nou însă nu s-au înregistrat victime, iar autoritățile au închis ochii în fața acestui accident.
Neajunsurile căilor ferate din România
Exemplele de mai sus sunt doar câteva dintr-un lung șir de accidente petrecute pe căile ferate din România care demonstrează că, din păcate, o tragedie precum cea din Grecia se poate produce și la noi în țară. Motivele pot fi numeroase, însă merită să amintim cel puțin trei neajunsuri majore ale căilor ferate din țara noastră.
Primul neajuns major este legat de infrastructura îmbătrânită. În ciuda eforturilor recente de modernizare, o mare parte din infrastructura feroviară din România este încă învechită și are nevoie de investiții suplimentare majore. Începând cu căile ferate și terminând cu trenurile și confortul pasagerilor. O reformă totală și un plan holist pentru căile ferate din țară nu au fost realizate în ultimii 30 de ani, astfel că, în mod aproape incredibil, unele trenuri au ajuns să circule cu viteze mai mici decât trenurile trase de locomotivele cu aburi din secolul al XVIII-lea. În medie se operează cu o viteza comercială de sub 50 de km/oră pentru trenurile de călători, lucru care ne clasează efectiv pe ultimele locuri din Europa la viteza trenurilor. Asta nu înseamnă însă că accidente feroviare nu se pot produce și la astfel de viteze, din cauza unei combinații de factori care ține de defecțiuni tehnice și neglijență umană.
Și pentru că am atins acest subiect merită amintit un alt neajuns major al căilor ferate din țară – întreținerea necorespunzătoare. Lipsește o întreținere adecvată a infrastructurii feroviare, inclusiv a șinelor și a trenurilor. În multe ocazii se utilizează în continuare o tehnologie învechită, din perioada comunistă. Lucrul acesta a a dus la probleme de siguranță pentru pasageri și la întreruperi ale serviciilor.
Toate aceste lucruri ar putea fi realizate printr-o reformă totală a sistemului feroviar din țară. Dar pentru asta este nevoie de investiții majore, și, astfel, ajungem la al treilea neajuns – finanțarea insuficientă. Guvernul României nu a alocat întotdeauna fonduri suficiente pentru sectorul feroviar, ceea ce a limitat capacitatea e a investi în modernizarea căilor ferate.
Aceste trei componente sunt interconectate. Este de ajuns să neglijăm unul dintre ele pentru a crește substanțial șansele unui accident feroviar grav.