ANALIZĂ AUR, pionul Rusiei în România? Care sunt acțiunile care îi dau de gol pe liderii celui mai mare partid de opoziție dim țară


Deputatul PNL Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de apărare, a scris miercuri pe Facebook că grupurile parlamentare AUR au depus în decembrie 2022 un amendament la legea bugetului prin care cerea înființarea Institutului Cultural Român la Moscova.

AUR și Rusia

În ciuda faptului că relațiile dintre România și Rusia s-au răcit rapid după invazia rusă în Ucraina, iar Ministerul de Externe de la București a suspendat în luna februarie 2023 activitatea Centrului Rus de Cultură de la București, instituție care s-a transformat într-un organ de propagandă folosit al Moscovei pentru a justifica invazia din Ucraina și pentru propagarea discursului anti-occidental, vedem că liderii celui mai mare partid de opoziție din România încearcă să încălzească relațiile cu Rusia.

De-a lungul timpului, AUR a cultivat persoane care aveau un discurs sau un set de idei care se potriveau cu narativele Kremlinului. În timpul pandemiei de Coronavirus, AUR a marșat pe idei conspiraționiste, multe dintre ele originale in fermele de troli de la Moscova. De multe ori liderii AUR au fost lăudați în organele de propagandă oficiale ale Kremlinului, precum Sputnik, interzis între timp în România și în alte state membre ale UE din cauza dezinformărilor propagate. De la declanșarea invaziei militare a Ucrainei, în urmă cu mai bine de un an de zile, liderii AUR s-au ferit explicit să critice Moscova pentru agresiunea militară și ororile create în Ucraina. AUR a păstrat tăcerea asupra masacrelor din Bucea și Irpin, chiar și atunci când toate democrațiile occidentale și chiar și cele din alte părți criticau în termeni duri Rusia. Deși oficial România condamnă invazia rusă în Ucraina, AUR nu are nimic de spus pe marginea acestui subiect.

Mai mult decât atât, foști membri AUR, au început sa preia complet discursul lui Putin. Este cazul senatoarei Diana Șoșoacă, fostă membră AUR, care spunea că Ucraina e stat “fascist”, preluând practic cuvinte din discursul lui Putin. Tot Șoșoacă îndemna România să invadeze Ucraina pentru a-și recupera teritoriile pierdute în al Doilea Război Mondial. În paranteză fie spus, Uniunea Sovietică și nu Ucraina a fost cea care a anexat teritoriile respective, iar Putin este cel care a spus că destrămarea URSS reprezintă “cea mai mare tragedie geopolitică” a secolului trecut. Pentru acest ton, Șoșoacă a fost lăudată de liderul mercenarilor Wagner, Prigojin, personaj din cercul intim al lui Putin.

Politologul Cristian Pîrvulescu, în cadrul unei intervenții pentru PS News, consideră de altfel că România se află în atenția agenților ruși, amintind că ferma de troli a lui Progojin, care funcționează de peste un deceniu, are vorbitori de limba română.

“Agenții de influență ruși, dar și cei care, din diferite motive sunt în sfera de influență a propagandei ruse, promovează aceste lucruri în mod deliberat. România este una dintre victimele dezinformării ruse. Ferma de troli al lui Prigojin de la Sankt Petersburg care funcționează deja de aproape un deceniu are angajați vorbitori de limbă română. Sunt mii de oameni acolo, deci zeci sau sute de vorbitori de limba română care în fiecare zi pot împrăștia pe rețelele de socializare teorii ale conspirației și fapte contrafăcute. De la legea minorităților din Ucraina, la Bîstroe, aceste lucruri au fost distribuite într-o campanie deliberată și apoi preluare de cei care trebuie sa contribuie la schimbarea stării de spirit a societății românești”, a spus politologul.

Cu alte cuvinte, ne putem aștepta ca AUR și membrii extremei drepte românești să continue în perioada următoare să împrumute voit sau nu narațiunile Rusiei.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema