ANAF a identificat 22.000 de persoane care au încasat 1,8 miliarde de lei prin trimiterea coletelorCompaniile de curierat sunt obligate de la 1 ianuarie 2023 s─â raporteze la ANAF, lunar, toate coletele cu plat─â ramburs.

În primele trei luni de la intrarea in vigoare a legii, circa 17 milioane de colete au fost trimise cu plata ramburs, în valoare totală de 5 mld. lei

Doar din datele unei companii de curierat, ANAF a identificat 22.000 de persoane care au ├«ncasat 1,8 mld. lei prin trimiterea coletelor cu plat─â ramburs ┼či care nu ┼či-au declarat veniturile.

Datele raportate de c─âtre com┬şpaniile de curierat la ANAF arat─â c─â peste o trei┬şme din valoarea cole┬şte┬şlor ramburs trimise ├«n pri┬şme┬şle trei luni din acest an, ├«n valoare total─â de 5 mld. lei, a fost ├«ncasat─â de persoane care nu ┼či-au declarat veniturile, noteaz─â ZF.

Astfel, Teodor Alexandru Georgescu, directorul general al Direc┼úiei Antifraud─â din cadrul ANAF, spune c─â, din datele de la o singur─â companie de curierat, au fost identificate 22.000 de persoane care au trimis colete cu plat─â ramburs ├«n valoare de 1,8 miliarde lei ┼či nu ┼či-au declarat veniturile.

ÔÇ×Am identificat, doar din datele trimise de c─âtre o companie de cu┬şrierat, 22.000 de persoane fizice care au trimis colete cu plat─â ramburs, ├«n valoare total─â de 1,8 miliarde lei, ┼či nu au depus nicio declara┼úie fisca┬şl─â pentru acei baniÔÇť, spune Teodor Alexandru Geor┬şges┬şcu, ├«n cadrul conferin┼úei Courier & Postal Services Forum 2023.

De la 1 ianuarie 2023, companiile de curierat sunt obligate prin lege s─â ra┬şpor┬şteze la ANAF toate datele despre cole┬ştele cu plat─â ram┬şburs. Raportarea a fost f─â┬şcut─â ├«n┬şce┬şp├ónd cu data de 1 ia┬şnuarie pentru servi┬şciile prestate ├«n decembrie 2022 de c─â┬ştre companiile de curierat. Astfel, ├«n prime┬şle trei luni de raportare, ANAF a ├«nregistrat circa 17 mili┬şoane de colete trimise cu plat─â ramburs, iar valoarea total─â a acestora a fost de 5 mili┬şarde lei. Cu toate acestea, doar 23 de com┬şpanii au raportat, fi┬şind ┼či cele care au cea mai mare cot─â din pia┼ú─â, ├«ns─â sectorul de curierat num─âr─â 2.000 de companii ├«n total.

ÔÇ×├Änc─â suntem departe de a avea o ima┬şgine complet─â a feno┬şme┬şnu┬şlui. Toate firme┬şle sunt obli┬şga┬şte s─â de┬şpun─â aceast─â decla┬şra┬ş┼úie, fie c─â fac sau nu tri┬şmiteri cu plata ram┬şburs. Sco┬şpul nostru este s─â cre─âm un mediu concu┬şren┼úial c├ót mai corect. Companiile ca┬şre nu au de┬şpus declara┼úia vor primi no┬ştifi┬şc─âri pentru a se conformaÔÇť, explic─â Georgescu.

ANAF va ├«ncepe verific─ârile, iar pentru persoanele cu venituri de peste 500.000 lei va fi ini┼úiat─â verificarea documentar─â, un con┬ştrol care se face la sediul ANAF, potri┬şvit ┼čefului Antifraud─â, pentru ca ulterior s─â se emit─â decizia de impunere la finalul controlului. ÔÇ×Celelalte persoane, care au sume ├«nca┬şsate de sub 500.000 lei, vor primi acas─â o notificare din partea ANAF de con┬şforma┬şre. Dac─â nu se vor conforma, vor ur┬şma con┬ştroaleÔÇť, spune Georgescu.

Legea privind raportarea de c─âtre com┬şpa┬şniile de curierat a coletelor trimise cu pla┬şt─â ramburs vine pentru a reduce evaziunea fiscal─â ┼či a cre┼čte nivelul ├«ncas─ârii taxelor. Astfel, Teodor Alexandru Georgescu afir┬şm─â c─â nu toate persoanele vor fi verificate, institu┼úia se uit─â, ├«n primul r├ónd, la activi┬şt─â┼úile comerciale.

ÔÇ×Nu vom lua ├«n considerare persoane care au v├óndut pe OLX bicicleta copilului. Ne ├«ndrept─âm c─âtre persoanele care fac activitate comercial─âÔÇť, precizeaz─â el.

Comer┼úul online din Rom├ónia are un factor diferen┼úiator fa┼ú─â de celelalte pie┼úe europene, spune Georgescu, anume plata ramburs, mai ales ├«n numerar. ÔÇ×Acest lucru a ├«ncurajat unii parteneri ai companiilor de curierat s─â nu se conformeze din punct de vedere fiscal.ÔÇť

De asemenea, mai multe nereguli au fost sesizate odat─â cu aceste raport─âri. Mai exact, ┼čeful Antifraud─â sus┼úine c─â exist─â cli┬şen┼úi ai companiilor de curierat care au pre┬şferat s─â lucreze ├«n numele altor persoane, chiar ┼či ├«n spatele indentit─â┼úilor unor per┬şsoane decedate.

ÔÇ×S-au identificat anumite elemente de identit─â┼úi furate practicate de c─âtre clien┼úii companiilor de curierat. Prefer─â s─â lucreze ├«n numele altei persoane pentrua fi mai greu de identificat. Au fost identifica┼úi. Au fost identificate ┼či persoane decedate ├«n numele c─ârora erau efectuate opera┼úiuni.ÔÇť

Mai mult, Teodor Alexandru Georges┬şcu precizeaz─â c─â o singur─â persoan─â a avut ├«ncas─âri de 44 milioane lei din v├ónzarea cosmeticelor, potrivit datelor ANAF.

Legea vine pentru a cre┼čte nivelul de TVA colectat, ├«ns─â pentru gestionarea unui volum foarte mare de date colectate de la companiile de curierat, institu┼úia are nevoie urgent─â de digitalizare, iar Teodor Alexan┬şdru Georgescu spune c─â ANAF lucreaz─â la o aplica┼úie care va face o selec┼úie automat─â a persoanelor care nu se conformeaz─â legilor ├«n vigoare.

ÔÇ×Urmeaz─â s─â o finaliz─âm, va fi gata ├«n cel mai scurt timpÔÇť, spune Georgescu, f─âr─â s─â men┼úioneze o dat─â exact─â la care apli┬şca┼úia va fi finalizat─â.

Pentru cele mai importante ┼čtiri ale zilei, transmise ├«n timp real ┼či prezentate echidistant, da┼úi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Con╚Ťinutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv inform─ârii ╚Öi uzului dumneavoastr─â personal. Este interzis─â republicarea con╚Ťinutului acestui site ├«n lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a ob╚Ťine acest acord, v─â rug─âm s─â ne contacta╚Ťi la adresa [email protected].

Citeste continuarea pe www.mediafax.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

La 1 aprilie, Rusia va prelua pre┼čedin┼úia Consiliului de Securitate al ONU. Ucraina: ÔÇŁeste o glum─â proast─âÔÇŁ

Urmatoarea stire

Doar ├«n luna martie, peste 100 de c├óini au fost captura┼úi din sectoarele 5 ┼či 6

Stiri pe aceeasi tema