Americanii investesc într-o fabrică de muniții în România


Investitorii americani
fac o infuzie de capital pentru a deschide linii de fabricație de calibru mic,
dar în faza a doua au în vedere deschiderea unor facilități de producție pentru
pulberi explozive și muniții de calibru mediu și mare, iar primii beneficiari
vor fi militarii ucraineni

Ucrainenii au nevoie de mari cantități de muniții

Industria românească de muniție va fi revitalizată după ce un grup de oameni de afaceri americani a investit în compania românească Romanian Allied International Defense și va demara producția la Uzina Mecanică Drăgășani. Conform unor surse din domeniu, principala piață va fi cea din Ucraina, țară care consumă cantități imense de muniție din cauza războiului cu Rusia, dar nu vor fi neglijate nici livrările către Ministerul Apărării Naționale sau partenerii externi tradiționali. Investitorii americani vor face o infuzie de capital de 100 de milioane de dolari, iar în prima fază vor fi achiziționate, de la producători din țări NATO, linii de fabricație pentru muniții de calibru mic, 5,56 și 7,62 milimetri. Partea americană dorește să achiziționeze până la trei astfel de linii de fabricație, iar producția este prevăzut să fie demarată până în ianuarie 2024, cel târziu.

Ulterior, de anul viitor, partea americană va ataca și piața de muniții medii sau mari, calibre de 152 și 155 milimetri, iar în acest segment se va colabora cu vechi facilități de producție ale Romarm. Apoi, tot în faza a doua a investiției, pentru eficientizarea producției, partea americană intenționează să intre și pe piața de pulberi explozive, capitol la care România suferă foarte mult. Ca și în cazul muniției de calibru mare, la capitolul producția de pulberi explozive, investitorii americani vor colabora tot cu vechi facilități de producție ale Romarm.

Investiție strategică

Investiția americană poate fi considerată una de importanță strategică având în vedere că, în prezent, în cazul unui conflict, România se află în imposibilitatea de a-şi putea reface rapid stocul de muniţie. Cele două fabrici care produceau pulberi, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş şi Pirochim Victoria SA, sunt acum pe butuci, iar industria de armament trebuie să recurgă la importuri din Serbia. „Cu ani în urmă, acestea puteau livra 6 sau chiar 7 tipuri de pulberi explozive, o parte dintre ele fiind şi pentru uz civil. La vremea respectivă, erau produse competitive care alimentau fabricile de muniţie, dar acum vorbim la trecut de acele momente. Tehnologia de fabricaţie este învechită şi, din acest motiv, practic, nu mai este rentabilă fabricarea pulberilor. Drept urmare, fabricile care produc muniţie se văd nevoite să achiziţioneze materia primă, aceste pulberi explozive, din Serbia, de exemplu, o ţară care nu este în NATO. În plus, are simpatii fățișe faţă de Moscova. Drept urmare, în acest moment,…

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema