Amenzi la balastiere și exploatari miniere din Bihor: angajați…


Din totalul amenzilor emise în urma controalelor desfășurate în luna februarie de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, însumând peste 400.000 lei, o parte au fost stabilite pentru nereguli serioase găsite la exploatări miniere și de pietriș.

În unele cazuri, inspectorii au constatat că firmele nu asigurau echipamente pentru protejarea angajaților, în altele că substanțe chimice periculoase erau depozitate neglijent, în recipienți neadecvați și fără identificarea denumirilor acestora.

Neglijențe cu riscuri

Potrivit unei informări a ITM Bihor, în perioada 27 ianuarie – 27 februarie, inspectorii de muncă au desfășurat o campanie de control pentru verificarea respectării măsurilor de asigurare a securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea în firme din industria extractivă având coduri CAEN 05, 07 și 08, adică specializate în extracția de cărbune, respectiv de minereuri metalifere și de agregate minerale (pietriș).

În perioada menționată, inspectorii au controlat 55 de firme, din care au sancționat 36, aplicând 89 de avertismente și 12 amenzi în valoare cumulată de 38.500 lei, dispunând totodată nu mai puțin de 101 măsuri de remediere a așa numitelor neconformități.

Neregulile constatate sunt extrem de variate, de la inexistența documentelor doveditoare a efectuării instructajelor de protecția muncii până la neasigurarea la toate echipamentele acționate electric a protecțiilor contra electrocutării, neasigurarea echipamentelor de muncă cu dispozitive de protecție, utilizarea unor echipamente cu elemente mobile (cum ar fi curele de transmisie și cuplaje) fără protectori, inexistența graficelor de revizii în conformitate cu reglementările tehnice și chiar depozitarea substanțelor chimice în recipienți neadecvați și fără menționarea denumirilor acestora, astfel că exista riscul de a fi confundate și folosite în mod periculos.

ITM Bihor nu a precizat nici de această dată care sunt firmele sancționate. 

(sursa foto: ITM Bihor)

Peste 400 de sancțiuni într-o lună

În total, la nivelul ITM Bihor au fost controlate în luna februarie 328 de unități, inspectorii aplicând 454 sancțiuni contravenționale, din care 388 avertismente și 66 amenzi în cuantum de 413.500 lei.

În ce privește sănătatea și securitatea în muncă au fost controlate 140 de unități, fiind stabilite 196 sancțiuni (181 avertismente și 15 amenzi de 72.500 lei), iar în domeniul relațiilor de muncă au fost controlate 188 unități publice, mixte și private, fiind aplicate 258 sancțiuni (207 avertismente și 51 amenzi însumând 341.100 lei).

În domeniul relațiilor de muncă, 5 amenzi (de 90.000 lei) și 8 avertismente au fost stabilite pentru că inspectorii au găsit la 12 angajatori 14 lucrători fără forme legale, iar 46 amenzi (totalizând 251.100 lei) și 199 avertismente au fost emise pentru alte încălcări ale legislației, cum ar fi munca peste timpul declarat în contractele de muncă part-time.

Astfel de nereguli au fost consemnate la firme specializate în transporturile rutiere de mărfuri, îngrijirea persoanelor vârstnice și HoReCa.

Citeste continuarea pe www.ebihoreanul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema