Vineri, la București, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, E.S. Han Chunlin, a susținut un Briefing de presă cu tema “Cele Două Sesiuni“ ale Chinei. Presa prezentă a fost informată despre deciziile Congresului Național al Reprezentanților Poporului și ale Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez. S-a menționat realegerea lui Xi Jinping ca Președinte al Republicii Populare Chineze și Președinte al Comisiei Militare Centrale a Republicii Populare Chineze, precum și a noilor lideri ai autorităților statului chinez. Ambasadorul s-a referit la noile direcții ale Chinei în plan social, economic și diplomatic. “Anul acesta marchează 45 de ani de la reforma de deschidere a Chinei promovând prosperitatea și dezvoltarea globală” – a menționat diplomatul chinez.
O temă așteptată a fost poziția Chinei față de conflictul din Ucraina, mai ales în contextul apropiatei vizite a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia, unde se va întâlni cu omologul său Vladimir Putin. În acest caz, Ambasadorul Chinei în România a declarat: ”China urmărește cu fermitate o politică externă independentă de pace, urmărește cu fermitate o strategie de deschidere reciproc avantajoasă și câștigătoare pentru toate părțile și reprezintă întotdeauna un constructor al păcii mondiale, un contribuitor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale. China va organiza evenimente la nivel înalt despre Inițiativa de Securitate Globală la un moment potrivit pentru a discuta planurile de securitate cu toate părțile.
China nu este parte a crizei din Ucraina, însă aceasta nu rămâne nepăsătoare. Președintele chinez Xi Jinping a prezentat „patru trebuie”, „patru împreună” și „trei puncte de gândire”, care reprezintă principiile fundamentale ale Chinei în gestionarea problemei ucrainene. Cu ocazia împlinirii unui an de la escaladarea crizei ucrainene, China a formulat și a lansat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, care a explicat în mod cuprinzător și sistematic poziția și propunerile de bază ale Chinei. Documentul abordează respectarea suveranității tuturor țărilor, abandonarea mentalității Războiului Rece, încetarea focului și conflictelor militare, lansarea discuțiilor de pace, rezolvarea crizelor umanitare, protejarea civililor și a prizonierilor, menținerea securității centralelor nucleare, reducerea riscurilor strategice, asigurarea exporturilor de alimente, oprirea sancțiunilor unilaterale, asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare, promovarea reconstrucției postbelice și alte 12 aspecte. Aceasta este o acțiune concretă a Chinei pentru a implementa Inițiativa de Securitate Globală și o manifestare a responsabilității sale ca țară majoră.
Problema ucraineană are propria sa latitudine și longitudine istorică complexă. China a susținut întotdeauna o poziție obiectivă și imparțială cu privire la problema ucraineană, promovând în mod activ discuțiile de pace. China va decide propria poziție în funcție de meritele problemei în sine, va sta întotdeauna ferm de partea păcii, de partea dialogului și de partea corectitudinii istorice. China este dispusă să continue să își aducă propria contribuție la soluționarea politică a crizei ucrainene împreună cu comunitatea internațională, inclusiv România, pe baza „Poziţiei Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”.
Note:
*Cele patru trebuie: Suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor trebuie respectate, obiectivele și principiile Cartei ONU trebuie respectate, preocupările de securitate adecvate ale tuturor statelor trebuie ținute în cont, orice străduință favorabilă unei soluționări pașnice a crizei trebuie sprijinite.
*Cele patru comune: Comunitatea internațională trebuie să sprijine împreună toate eforturile pentru soluționarea crizei ucrainene în mod pașnic, trebuie să se opună împreună folosirii armelor nucleare sau amenințării de a folosi armele nucleare, trebuie să depună eforturi comune împreună pentru asigurarea stabilității lanțurilor de aprovizionare și de industrii, trebuie să ajute împreună pe oamenii aflați în zonele de criză.
*Cele trei gânduri: Opunerea gândirii de Războiul Rece și conflicte între tabere; Opunerea standardelor duble care subliniază suveranitatea și integritatea teritorială a unui stat, dar provoacă în același timp suveranitatea și integritatea teritorială ale unui alt stat; Opunerea atingerii drepturilor legitime de dezvoltare ale altor state prin sancțiuni.