Ambasador ucrainean: E o prostieUn oficial ucrainean spune că este logic ca Ucraina să adere la NATO și la UE. Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a declarat că este o „prostie” să nu primești Kievul în Alianță, pentru că Ucraina va fi ”plină” de arme produse în statele NATO.

Într-un interviu pentru Newsweek, Pristaiko a cerut ca Ucraina să fie primită imediat în NATO. Ambasadorul a spus: ”Aderarea la NATO este logică. Ucraina va fi plină de armament NATO și poporul va fi pregătit. Deci care este diferența? Mai puneți un scaun la masă”. ”Devenim interoperabili cu NATO prin operațiunile pe care le desfășurăm pe front. De aceea sunt sigur că vom fi parte a NATO, indiferent că decizia politică se va lua acum sa nu”.

Ucraina a fost pusă pe lista de așteptare pentru NATO la summitul de la București al Alianței, în 2008, însă aderarea ar fi însemnat depășirea unei linii roșii trasate de Kremlin. Dincolo de aceasta, Kievul nu a reușit în 15 ani să îndeplinească o serie de criterii formale pentru aderare. În acest interval, SUA au transmis repetat că Ucraina nu se califică pentru aderare. În același timp, SUA au refuzat să excludă perspectiva aderării Ucrainei, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de securitate la Moscova.

În timpul actualei administrații Biden, Washingtonul a luat mai multe decizii care apropie Ucraina de NATO: acorduri, ajutoare militare de miliarde de dolari, exerciții militare NATO pe teritoriul Ucrainei.

Legăturile tot mai strânse dintre Ucraina și NATO au fost unul dintre motivele principale ale deciziei președintelui Vladimir Putin de a invada țara vecină. Președintele Volodimir Zelenski susține acum că țara sa este deja membru ”de facto” al Alianței.

Ambasadorul Pristaiko spune că potențiala aderare la UE și NATO este o garanție pentru Kiev și că este ”o prostie” ca cineva să susțină contrariul. ”Discuția noastră cu restul lumii – cel puțin cu lumea occidentală – ar trebui să fie foarte simplă. Ucraina câștigă, devine membră a Uniunii Europene și a NATO. Si asta e tot”, a spus Pristaiko pentru Newsweek.

Pristaiko a fost ministru de externe al Ucrainei pentru aproape un an de zile, în prima parte a adninistrației Zelenski. Pristaiko, diplomat de profesie, a fost șef-adjunct de misiune la ambasada Ucrainei la Washington, apoi ambasador al Ucrainei în Canada, în timpul regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici. În 2017 a devenit ambasador la NATO. A fost numit ambasador în Marea Britanie în 2020, după ce a deținut pentru puțin timp funcția de vicepremier însărcinat cu integrarea euroatlantică.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

O clarvăzătoare este implicată în căutarea motanului Tito, dispărut la începutul lunii decembrie 2022

Urmatoarea stire

Horoscopul săptămânii 13-19 ianuarie 2023. Zodia care are probleme în familie și nu găsește scuze

Stiri pe aceeasi tema